ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorii de limba română din UTA Găgăuzia, Taraclia și Bălți își vor perfecționa competențele profesionale în România

12:53 | 13.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Un grup de 57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți, vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române, care se vor desfășura în România. Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației de la București, transmite MOLDPRES. 

Cursurile de limba română se vor desfășura în perioada 16 iunie – 10 iulie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov. La mijlocul lunii iulie, alți 50 de profesori vor avea posibilitatea să-și perfecționeze competențele lingvistice în România.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că prin participarea la cursuri în România, profesorii vor avea ocazia nu doar să-și perfecționeze abilitățile lingvistice, ci și să descopere noi metode și practici pedagogice pe care le vor putea aplica ulterior în școli.

Lansăm o inițiativă de consolidare a competentelor profesionale de predare a limbii romane în zonele compact populate de minorități etnice naționale cum ar fi UTA Găgăuzia, Taraclia sau municipiul Bălți. Avem primii 57 de profesori care sunt gata să pornească într-o nouă etapă de formare profesională. Mizăm pe permanentizarea acestui proiect și extinderea listei Universităților române unde an de an să poată profesorii, care predau în limba română, să treacă cursuri de perfecționare și să descopere România. Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice. Inclusiv Programul național pentru studierea limbii române pentru adulți, lansat de Ministerul Educației și Cercetării, a arătat un interes sporit, mai ales printre etnicii găgăuzi și bulgari”, a afirmat Dan Perciun. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că cei 57 de profesori fac parte din primul grup care va merge la cursuri de perfecționare organizate în România, urmând ca pe parcursul anului curent, de instruiri să beneficieze și alte două grupuri de cadre didactice.

Vă urez drum bun într-o călătorie care va fi nu doar plăcută, ci și utilă. Sunteți primul grup din acest proiect, care sper să se extindă și în anul următor. Este un proiect care a fost inițiat la Ambasadă în urma vizitelor pe care le-am efectuat în diverse școli din Republica Moldova și ca rezultat al discuțiilor cu profesorii și directorii acestor scoli, cunoscând astfel nevoia care există de a vă perfecționa în domeniul în care lucrați. Am plăcerea să vă spun că lucrăm la inițierea unui noi proiect sprijinit de Ministerul Educației de la București care să se adreseze nu doar profesorilor de limba și literatura română, ci și profesorilor care predau alte materii în limba română”, a precizat Ambasadorul.

Sofia Cuneva, profesoară de Limba și Literatura Română la Liceul teoretic din orașul Tvardița, Taraclia, este unul dintre cei 57 de profesori care vor merge în România „Această inițiativă reprezintă nu doar o șansă pentru dezvoltarea noastră profesională, ci și o adevărată sărbătoare a valorilor culturale și educative pe care limba română le reprezintă. Participarea la aceste cursuri ne va permite să îmbogățim cunoștințele, să ne împărtășim experiențele, să ne întâlnim cu colegi din întreaga țară și să descoperim noi metode și tehnici de predare”, a accentuat Sofia Cuneva.

Potrivit datelor MEC, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve. Pentru a susține acești profesori, MEC întreprinde mai multe măsuri. Astfel, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025, aprobat de minister prevede includerea unei ore suplimentare de studiere a limbii române în școlile alolingve, începând din clasa I și până în clasa a XII-a. La acest demers important al MEC va contribui și Conceptul de educație multilingvă, care prevede trecerea treptată la studierea unor discipline de bază și în limba română. Totodată, ministerul alocă anual fonduri pentru editarea manualelor de limba română destinate elevilor alolingvi. 

În anul 2023, cu suportul MEC, au fost editate 17.400 de manuale de limba și literatură română pentru clasele a V-a și a VII-a. La începutul anului 2024, au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele VIII, IX, X și XII. De asemenea, unele instituții de învățământ, cu ajutorul autorităților locale și al MEC, deschid clase cu predare în limba română. Un exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din mun. Ceadîr-Lunga, care, pe lângă cele patru clase primare deja existente, va deschide, începând cu 1 septembrie 2024, prima clasă a V-a, asigurând astfel continuarea studiului limbii române în această școală.

img24004417

img24004417

img24004417

img24004417

img24004417

img24004417

img24004417

img24004417

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!