ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Ziua mondială a donatorului de sânge, marcată în R. Moldova. Ala Nemerenco: „Sângele înseamnă viață”

11:30 | 14.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua mondială a donatorului de sânge. Cu acest prilej, Ministerul Sănătății împreună cu organizațiile partenere au organizat, la nivel național, o campanie de donare a sângelui, precum și alte evenimente dedicate donatorilor, informează MOLDPRES.

În capitală, un eveniment festiv a fost organizat la Palatul Republicii. La acesta au participat: oficiali, angajați medicali, reprezentanți ai instituțiilor partenere și donatori.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că evenimentele dedicate Zilei mondiale a donatorului de sânge au scopul de a încuraja mai mulți oameni să devină donatori pentru a asigura disponibilitatea unor stocuri de produse sanguine sigure și suficiente pentru pacienți.

Sângele înseamnă viață. Prin celebrarea acestor 20 de ani evidențiem cât de importantă este donarea voluntară pentru o bază de sânge. Donatorii merită tot respectul nostru. În fiecare an, timp de o lună este organizată o campanie pentru a colecta cât mai mult sânge astfel încât fiecare instituție medicală să intervină când este necesar. În această perioadă sunt efectuate peste 10 mi de colectări de sânge. Trebuie să purtăm recunoștință pentru oamenii care donează cu generozitate. Avem donatori permanenți, militarii sunt participanți activi, structurile MAI, studenții și angajații medicali. Sistemul de sănătate fără dumneavoastră ar fi mult mai slab fără aportul dumneavoastră. Suntem într-o perioadă fragilă, întrucât avem un război alături, de aceea trebuie să susținem mesajele de unitate”, a spus Ala Nemerenco.

La rândul său, vicedirectorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Silvia Roșca, a remarcat că stocurile de produse sanguine sprijină oferirea asistenței medicale de înaltă calitate. „Este o bună ocazie de a aduce un omagiu donatorului și angajaților medicali, dar și marea recunoștință din partea pacienților. Plecăciuni pentru tot ceea ce faceți pentru sistemul de sănătate”, a afirmat Silvia Roșca.

De asemenea, la eveniment, donatorii permanenți au fost desemnați cu diplome pentru aportul adus în sistemul de sănătate. 

În 2024, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este „Celebrând 20 de ani de generozitate – mulțumesc donatorilor de sânge!”. Mesajul vine să exprime recunoștința și rolul donatorilor de sânge voluntari și neremunerați din țară care îl au în salvarea de vieți omenești și importanța tratamentului hemotransfuzional, precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța donării de sânge.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost luată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

img24004456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!