ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cristina Gherasimov: Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei

10:41 | 15.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie, a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul a comunicat că ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

„Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, a menționat Cristina Gherasimov. 

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. „Toate etapele au fost îndeplinite de cele două țări. Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de Agerpres.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut stat de țară candidat la aderare, acum doi ani. 

Republica Moldova a depus pe 3 martie 2022 cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022 a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

Autoritățile de la Chișinau și propun ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

Potrivit datelor celui mai recent sondaj, în cazul organizării unui referendum privind aderarea la UE, pentru  ar vota 54%, în timp ce 28% s-ar pronunța împotrivă, arată datele sondajului realizat de IMAS în perioada 2-19 mai pe un eșantion de 1088 de respondenți din 89 de localități, cu o marjă de eroare de +/- 3%. 

img24004482

img24004482

img24004482

img24004482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!