ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Cahul Business Summit”: Dezvoltarea economică și transformarea digitală a regiunii de sud, pe agenda discuțiilor

20:48 | 15.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Dezvoltarea economică și transformarea digitală a regiunii de sud a Republicii Moldova s-au aflat pe agenda discuțiilor la cea de-a treia ediție „Cahul Business Summit”, desfășurat la Cahul, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a reunit peste 150 de participanți – antreprenori, tineri, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, parteneri de dezvoltare, experți, reprezentanți ai asociațiilor, clusterelor și ai comunității academice. 

La summit au fost prezentate portofoliile de investiții, oportunități de granturi pentru regiunea Cahul, rezultatele proiectelor de digitalizare și ilustrate modalități de integrare a soluțiilor digitale în afaceri.

Regiunea Cahul și sudul țării sunt bogate în tradiții, iar prin aceste evenimente și programe, creăm noi tradiții pentru viitor. Din 2019, implementăm cu susținerea partenerilor de dezvoltare și locali, un proiect ambițios ce vizează consolidarea potențialului economiei digitale în regiunea sud. Am atins performanțe remarcabile ca urmare a inițiativelor realizate, în special în ceea ce privește oferirea accesului la educație STEM de calitate, dezvoltare ecosistemului antreprenorial și promovarea unei culturi ce încurajează inovarea. Credem în potențialul regiunii și ne bucurăm să observăm impactul atins prin eforturi și acțiuni comune”, a menționat Irina Oriol, Directoare Operațiuni, ATIC.

Suedia este un susținător fervent al dezvoltării digitale și suntem bucuroși să vedem accentul pus pe dezvoltarea acestui domeniu, aici la Cahul. Sunt convins că prin parteneriatele solide și conexiunea comună, putem contribui la progresul și prosperitatea economică a regiunii”, a menționat Thomas Alveteg, responsabil pentru cooperare la Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Participanții la summit au subliniat că regiunea de sud deține potențialul de a deveni un lider în domeniul inovării și digitalizării și poate valorifica oportunități importante în domeniul dezvoltării antreprenoriatului, consolidării cooperării transfrontaliere și amplificării rolului capitalului uman în transformarea regiunii.

Unul dintre subiectele centrale ale summitului a fost reanimarea liniei de procesare a produselor lactate în municipiul Cahul.

Antreprenorii locali în domeniul zootehniei și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au analizat și au discutat despre oportunitățile de dezvoltarea sectorului zootehnic în regiunea Cahul și revitalizarea industriei produselor lactate în cadrul panelului „Consolidarea lanțului valoric al produselor lactate în regiunea Cahul”.

Anul acesta, a fost observat un progres semnificativ pentru domeniul industriei alimentare și creșterii exportului fructelor pe piețele UE. Sperăm ca Moldova va avea mult mai mulți oameni așa cum sunteți dvs., pentru că doar alături și împreună, putem să parcurgem această cale de integrare în UE. Noi vom rămâne alături pentru a susține aceste programe, astfel încât acest lucru să se întâmple cât mai devreme”, a menționat Aurica Butnari, manager programe de dezvoltare economică, Delegația Uniunii Europene.

Panelul „Cahul în călătoria de progres digital” a adus în vizorul publicului proiectele de succes în domeniul transformării digitale realizate în regiune, inclusiv platforma „Cahul Activ”, proiectul de digitalizare realizat pentru Muzeul Ținutului Cahul, proiectele Sumboard, Oto și eCharge. 

Cu ajutorul partenerilor noștri, UE, Suedia, Guvernul Japoniei, dar și în parteneriat cu autoritățile publice locale, cred că am reușit să contribuim simțitor la transformarea regiunii, printr-o abordare integrată a dezvoltării și lucrând pe cele trei dimensiuni: administrare publică locală, dezvoltare economică, dar și implicarea societății civile în dezvoltare. Cele realizate până acum ne oferă încrederea în potențialul enorm al regiunii și suntem bucuroși să vedem dedicația partenerilor locali”, a menționat Andrei Darie, specialist programe în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

Cahul Business Summit a marcat o etapă importantă în realizarea angajamentului  asumat de către autoritățile locale, comunitatea de afaceri și partenerii de dezvoltare: plasarea regiunii sud pe harta națională și internațională în calitate de model de dezvoltare regională durabilă, atractivitate investițională și cooperare intercomunitară.

Summitul a furnizat o platformă pentru consolidarea dialogului și colaborării dintre sectorul public și mediul privat.

Pentru sectorul privat, acest forum economic poate aduce realizarea unor așteptări, participanții pot să beneficieze de informații relevante pentru propria afacere sau pot să exploreze oportunitățile de inițiere a afacerii sau care sunt programele de suport din partea statului”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

Cahul Business Summit 2024 a fost organizat de Fundația Inotek în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

 

img24004483

img24004483

img24004483

img24004483

img24004483

img24004483

img24004483

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!