ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu, despre începerea negocierilor de aderare: „Un pas semnificativ în calea Moldovei către o Europă mai puternică și unită”

13:14 | 15.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. „Este un pas semnificativ”, apreciază șeful statului.

Prin aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, comunitatea europeană va deveni mai unită și mai puternică, consideră președintele Maia Sandu. Șeful statului salută organizarea pe 25 iunie a primei conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Sunt încântată să salut anunțul președinției belgiene a UE despre primele conferințe interguvernamentale cu Moldova și Ucraina din 25 iunie. Acesta este un pas semnificativ în calea Moldovei către UE și către o Europă mai puternică și unită”, a menționat Maia Sandu.

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei prin organizarea pe 25 iunie a primei Conferințe Interguvernamentală Moldova-UE, a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Potrivit oficialului moldovean, ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut stat de țară candidat la aderare, acum doi ani. 

Republica Moldova a depus pe 3 martie 2022 cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022 a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

Autoritățile de la Chișinau și propun ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

 

img24004484

img24004484

img24004484

img24004484

img24004484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!