ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu, la summitul din Elveția: „Pacea în Ucraina înseamnă și pacea în Moldova”

20:39 | 15.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă astăzi alături președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele Elveției, Viola Amherdde, la Summitul de pace pentru Ucraina, desfășurat la Burgenstock (Elveția). Discuțiile s-au axat pe restabilirea păcii în Europa, a menționat șeful statului, transmite MOLDPRES.

Pacea nu înseamnă capitulare în fața agresorului, renunțare la apărarea propriilor cetățeni sau acceptarea ocupației străine. Pacea este când copiii se joacă și nu sunt bombardați sau răpiți; mamele și tații se bucură alături de copiii lor, nu plâng la mormintele acestora; școlile și spitalele se construiesc, nu sunt distruse.
Pacea e atunci când granițele sunt respectate, iar fiecare popor își decide propria soartă. Pacea în Ucraina înseamnă și pacea în Moldova. Pacea a noastră a tuturor”, a declarat Maia Sandu.

La summitul pentru pace în Ucraina, participă lideri din 100 de țări și organizații internaționale. În total, au fost invitate peste 160 de delegații. Printre acestea se numără țările G7, G20 și BRICS. Kievul a refuzat ca Rusia să fie invitată la summitul din Elveția, de la care speră să transmită un mesaj puternic de respingere a încălcării legalității internaționale pe care Moscova o comite în Ucraina. 

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski speră că reuniunea „va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă și durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internațional.

Acesta este primul summit al păcii pentru Ucraina.

 

 

img24004490

img24004490

img24004490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!