ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Laboratorul de învățare RESTART, lansat la Chișinău. Ministrul Alexei Buzu: „Este important să facem investiții în specialiștii din prima linie”

13:02 | 17.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Peste 10 mii de angajați din sistemul social urmează a fi instruiți până la finele anului 2025 prin intermediul unui Laborator de învățare RESTART. Ministerul Muncii și Protecției Sociale și 21 de parteneri de dezvoltare ai instituției au semnat astăzi un angajament comun pentru susținerea și dezvoltarea Laboratorului, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că declarația comună va confirma angajamentul părților de a colabora pentru consolidarea sistemului de asistență socială, în special prin investiții în angajații din prima linie: asistenți sociali, personali, comunitari etc.

Mulțumim partenerilor că sprijină eforturile noastre în cadrul reformei RESTART, care prevede schimbarea radicală a serviciilor sociale din Republica Moldova. Ne dorim să îmbunătățim accesul la serviciile sociale. Este important să facem investiții în specialiștii din prima linie, fapt care a lipsit mulți ani la rând. Calitatea serviciilor oferite depinde de abilitățile și cunoștințele colegilor noștri din prima linie, de aceea ne propunem ca aceștia să devină mai buni și mai eficienți”, a spus Alexei Buzu.

Oficialul a subliniat că în sistem există circa 15 mii de persoane, inclusiv personal auxiliar, însă „nu este definitivat un cadru de dezvoltare a resurselor umane”. „În medie 15% din angajați pleacă din sistem, care este supus șocurilor anuale prin munca dificilă și o remunerare ce nu este pe măsură. La angajarea unei noi persoane, nu există un mod prestabilit de formare profesională a acestuia. De aceea, împreună cu 21 de organizații partenere strategice, astăzi lansăm un Laborator de învățare RESTART. Acest angajament presupune coordonarea reciprocă și mobilizarea resurselor, dezvoltarea programelor profesionale pentru cele 111 tipuri specialiști din sistem”, a remarcat Alexei Buzu.

Partenerii participanți la eveniment au salutat semnarea documentului și au remarcat că „este foarte important ca Republica Moldova să se alinieze standardelor europene privind învățarea pe tot parcursul vieții pentru a ridica nivelul de pregătire a specialiștilor din domeniu”.

În urma semnării documentului, peste 10 mii de angajați urmează vor fi instruiți în următorii doi ani. Până în prezent, au beneficiat de cursuri de formare continuă 4 000 de specialiști, iar până la finele anului curent vor fi instruiți alți 6 000 de specialiști. De asemenea, potrivit oficialilor, o prioritate va fi crearea modulelor online pentru a asigura instruirea pe un spectru larg.

img24004513

img24004513

img24004513

img24004513

img24004513

img24004513

img24004513

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!