ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere cu Radoslaw Sikorski: Polonia va sprijini procesul de aderare a R. Moldova la UE

14:16 | 17.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Polonia va sprijini accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, în urma unei întrevederi cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la Varșovia, informează MOLDPRES.

Vicepremierul Mihai Popșoi a subliniat că Radoslaw Sikorski a îndemnat Republica Moldova să continue implementarea reformelor și să se alinieze la standardele europene, pentru că locul țării este în Uniunea Europeană. 

I-am mulțumit omologul polonez pentru susținerea pe care o acordă țării noastre și am convenit să continuăm aprofundarea relațiilor bilaterale, pe măsură ce Republica Moldova avansează pe calea integrării europene. Am discutat și despre prioritățile președinției poloneze la Consiliul UE și la Grupul de la Vișegrad. Mi-am exprimat aprecierea pentru recenta declarație adoptată la reuniunea miniștrilor de externe de la Weimar, care a inclus un mesaj de sprijin pentru țara noastră”, a remarcat Mihai Popșoi.

De asemenea, în cadrul întrevederii, au fost analizate oportunitățile de îmbunătățire a colaborării economice.

În prezent, avem investiții cu capital polonez în domenii importante precum: IT, construcții și agricultură. Ne dorim ca mai multe companii poloneze să investească în Republica Moldova”, a afirmat vicepremierul.

La fel, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind importanța cooperării interparlamentare și în domeniul apărării, securitatea regională, amenințările hibride, etc.

În perioada 17-20 iunie curent, vicepremierul Mihai Popșoi întreprinde trei vizite de lucru la Varșovia, Republica Polonia, la Bratislava, Republica Slovacia și la Viena, Republica Austria. 

Precizăm că Polonia va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2025. 

img24004519

img24004519

img24004519

img24004519

img24004519

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!