ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Responsabilii din opt gimnazii unde au fost admise scurgeri ale testelor de examene riscă sancțiuni

18:11 | 17.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii din țară „au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor” și riscă penalități. Constatarea aparține Comisiei Naționale de Examene. Decizia Comisiei vine după ce în mediul online au fost publicate poze cu teste de la examenele de absolvire a gimnaziului din sesiunea 2024 și rezolvarea acestora.  Imaginile au apărut în timp real, concomitent cu desfășurarea probei de examen, fapt care contravine legislației, transmite MOLDPRES. 

Astfel, Comisia a constatat „încălcarea gravă comisă de către persoanele implicate în desfășurarea examenelor naționale de absolvire” în Gimnaziul Cîrnățenii Noi din Căușeni; Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Jevreni, Criuleni; Gimnaziul „Mihail Sadoveanu” din Cupcini, Edineț; Gimnaziul Hîjdieni din Hîjdieni, Glodeni; Gimnaziul „Mircea Snegur” din Trifănești, Florești; Gimnaziul Prajila din Prajila, Florești; Gimnaziul Ștefănești din Ștefănești, Florești; Gimnaziul Putinești din Putinești, Florești.

Toate materialele acumulate în acest caz au fost transmise către Inspectoratul General de Poliție pentru examinarea și investigarea cazurilor de derogare de la rigorile de desfășurare a examenelor, a anunțat astăzi Ministerul Educației și Cercetării. 

Totodată, CNE a solicitat Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni și Florești realizarea, în mod prioritar, a anchetei de serviciu, în cadrul căreia să fie examinate toate circumstanțele încălcărilor constatate.

Potrivit Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului, persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile Regulamentului prin acțiuni precum: furnizarea soluţiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalităţi de fraudare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului sau manifestă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor prin tolerarea acţiunilor sau intenţiilor de încălcare a prevederilor Regulamentului sunt sancţionate, conform Codului Muncii.

Totodată, în conformitate cu prevederilor Codului contravențional, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat şi/sau a soluţiilor la acestea până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia se sancţionează cu amendă de până la 4500 de lei în cazul persoanelor fizice și până la 12 mii de lei în cazul persoanelor juridice. O amendă similară riscă  și persoanele cu funcţie de răspundere, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la trei luni la un an.

Comisia Națională de Examene a fost convocată după ce poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora au fost publicate pe un canal de telegram în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației. Ministerul Educației și Cercetării a precizat că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații.

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului s-au desfășurat în perioada 3 - 13 iunie.
 

 

img24004528

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!