ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu pentru presa italiană: „Kremlinul încearcă să submineze eforturile noastre de consolidare a instituțiilor prin bani murdari pe care îi aduce în R. Moldova ca să finanțeze acțiuni de destabilizare”

12:59 | 18.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Aflată la hotar cu Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu problema dezinformării și propagandei. Kremlinul încearcă să submineze eforturile autorităților de la Chișinău de consolidare a instituțiilor democratice prin banii „murdari” pe care îi aduce în Republica Moldova pentru finanțarea acțiunilor de destabilizare. Declarația fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă susținută în comun cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, transmite MOLDPRES.

Solicitată de presa italiană să comenteze cât de puternică este influența Kremlinului în Republica Moldova, Maia Sandu a opinat că Moscova nu respectă alegerea cetățenilor moldoveni. 

Din păcate, Kremlinul nu respectă cetățenii moldoveni, nu respectă alegerea cetățenilor moldoveni. Kremlinul își dorește ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interesele proprii. Cetățenii Republicii Moldova își doresc să fie parte a lumii libere, își doresc să aibă șansa să își consolideze democrația și acest lucru poate fi făcut în marea familie a Uniunii Europene și cetățenii moldoveni au dreptul să își aleagă și să își construiască prezentul și viitorul”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președintele a subliniat că Moscova încearcă să influențeze procesele democratice din țară, inclusiv alegerile prezidențiale și plebiscitul constituțional din octombrie.

Kremlinul încearcă să submineze eforturile noastre de consolidare a instituțiilor și proceselor democratice prin bani murdari pe care îi aduce în Republica Moldova ca să finanțeze acțiuni de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanțeze forțe pro-Kremlin străine intereselor Republicii Moldova”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui, războiul hibrid purtat de Federația Rusă în Republica Moldova determină autoritățile de la Chișinău să depună eforturi susținute pentru a construi un stat puternic.  

Republica Moldova se confruntă cu problema dezinformării și propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spațiul nostru informațional nu este atacat de către Kremlin și aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noștri pentru că nu doar în Republica Moldova se întâmplă asemenea lucruri”, a declarat Maia Sandu.

Da, Republica Moldova este mai vulnerabilă pentru că este mai aproape și este în proces de transformare, dar cu aceste probleme se confruntă inclusiv state membre ale Uniunii Europene. Și noi împreună, încercăm să învățăm cum putem în mod eficient să combatem aceste atacuri hibride și să ne consolidăm democrația și să ne putem urma alegerea”, a adăugat șeful statului.

Astăzi în Republica Moldova se află în vizită oficială președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. În cadrul acesteia, a fost semnată o declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Maia Sandu și Sergio Mattarella au reconfirmat angajamentul ferm pentru integritatea teritorială și independența Ucrainei. „Republica Moldova a suferit direct consecințele dramatice ale conflictului”, a opinat Mattarella. 

img24004544

img24004544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!