ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesioniștii și organizațiile din sectorul cultural din R. Moldova și Italia își vor intensifica colaborarea

17:33 | 18.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Profesioniștii și organizațiile din sectorul cultural din Republica Moldova și Italia își vor intensifica colaborarea. Totodată, cele două țări vor promova inițiative de mobilitate, schimbul de tineri artiști și vor organiza un șir de evenimente culturale bilaterale, de la festivaluri până la spectacole, expoziții și târguri de carte. Acțiunile vor fi realizate după ce astăzi la Chișinău a fost semnat Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru perioada 2024 – 2027, transmite MOLDPRES. 

Documentul a fost semnat de Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, și viceministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Edmondo Cirielli. Evenimentul a avut loc în prezența Președinților Maia Sandu și Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale efectuate de liderul de la Roma la Chișinău.

Diplomația culturală se extinde, iar relațiile culturale dintre Moldova și Italia vor fi și mai puternice”, a afirmat Sergiu Prodan. Oficialul a remarcat că Programul încurajează colaborarea directă între profesioniștii și organizațiile din sectorul cultural din cele două țări în domeniile literaturii, artelor vizuale, muzicii, dansului și teatrului, cinematografiei, editării de carte.

Vom promova inițiative de mobilitate, schimbul de tineri artiști și rezidențele de creație, și organizarea unui șir de evenimente culturale bilaterale, de la festivaluri până la spectacole, expoziții și târguri de carte. Ne dorim să aprofundăm și cooperarea în domeniile protecției patrimoniului cultural și al arheologiei, al cercetării arhivistice și biblioteconomiei” a precizat ministrul.

Potrivit ministrului Culturii, Italia ne este o țară prietenă, de care suntem legați prin rădăcinile latine ale limbilor noastre, cu care avem relații diplomatice strânse și unde și-au găsit a doua casă sute de mii de moldoveni. „Iar pentru oamenii de cultură, Italia este țara cu un patrimoniu cultural și artistic inestimabil, și cu o vastă experiență în valorificarea lui. În acest sens, Programul ne va oferi avantajul de a însuși bunele practici italiene în sectorul culturii și de a organiza evenimente memorabile pentru cetățenii ambelor state”, a menționat Sergiu Prodan.

El a adăugat că, în acest an, Festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOperă”, care va avea loc între 21-23 iunie la Orheiul Vechi, e dedicat Centenarului marelui Giacomo Puccini - compozitorul care a fost omagiat și la concertul organizat cu prilejul vizitei la Chișinău a Președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și care a reunit sub bagheta maestrului Mihai Agafița artiști de marcă din Moldova.

Ne realizăm, astfel, dezideratul de diplomație culturală, care creează punți între țări și oameni. Este un model de dialog cultural și interstatal de succes, de care sunt mândru și pe care vrem să-l dezvoltăm în continuare. Să consolidăm legătura puternică dintre țările noastre și să construim împreună viitorul nostru european”, a spus după încheierea evenimentului ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Anterior, Republica Moldova și Italia au mai semnat Programe similare de cooperare culturală, valabile pentru diferite perioade de timp.

img24004562

img24004562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!