ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesiile viitorului, prezentate absolvenților de liceu și colegiu la un Forum organizat în capitală

18:40 | 20.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Mai mulți absolvenți de liceu și colegiu din țara noastră au putut descoperi profesiile viitorului, printre care Animație, Game Design și Producție multimedia. Acestea au fost prezentate la o nouă ediție a Forumului Profesiile Viitorului de către studenți din anul I și II de la noile specialități introduse în 2021 la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, transmite MOLDPRES. 

Absolvenții au avut ocazia să interacționeze cu experți din industriile creative, au participat la workshop-uri practice, precum și la întâlniri de orientare în carieră. De asemenea, aceștia au aflat detalii despre oportunitățile de studiu sau de internship în cadrul companiilor din domeniu.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a afirmat la Forum că Programul Profesiile Viitorului reprezintă o experiență unică pentru Republica Moldova, pentru că s-a creat ceva diferit de mediul nostru universitar obișnuit. „Voi, tinerii, aveți 70% din profesori care sunt din industrie și lucrează zi de zi nemijlocit în business și cunosc foarte bine cerințele forței de muncă. În același timp, vreau să înțelegeți că în voi s-a investit foarte mult. Investește atât statul, cât și partenerii internaționali. Așteptările sunt mari și noi mizăm ca aceste investiții să dea roade. Potențial economic există, dar este nevoie și de specialiști care o să vrea să devină antreprenori după absolvire. Noi tare mult mizăm că acest spirit o să genereze companii de succes și, în final, o întreagă nouă industrie în țara noastră”, a menționat Dan Perciun.

Reprezentantul Ambasadei SUA în Moldova, Laura Hruby, a menționat că „Statele Unite investesc în inițiative precum Profesiile Viitorului, pentru a le asigura tinerilor accesul la programe academice potrivite”. „Moldova va deveni stat membru al UE și acesta este viitorul pentru care aceste programe îi vor pregăti pe studenți. La acest forum, tinerii au posibilitatea să identifice oportunități care sperăm că le vor permite să rămână să învețe și să lucreze acasă”, a declarat Laura Hruby.

Programul Profesiile Viitorului este dezvoltat de Asociația Companiilor de Creație COR și Mediacor, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

img24004621

img24004621

img24004621

img24004621

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!