ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conferința internațională dedicată reconstrucției Ucrainei, desfășurată la Chișinău. „Republica Moldova va avea un rol crucial”

13:13 | 21.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/.După terminarea războiului, Ucraina va trebui susținută pentru se putea restabili, iar Republica Moldova va avea un rol crucial în procesul de reconstrucție. Declarațiile au fost făcute de participanții la prima conferință „Reconstrucția  Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”, organizată astăzi la Chișinău, comunică MOLDPRES.

În discursul de deschidere a conferinței, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a declarat că țara vecină care este acum în război are nevoie de ajutor, valoarea pagubelor suportate de Ucraina până în prezent se ridică la sute de miliarde de dolari. El a precizat că Republica Moldova va avea un rol crucial în procesul de reconstrucție a Ucrainei în perioada post-război. „Moldova are 17 puncte terestre de trecere a frontierei cu Ucraina și oferă cele mai bune condiții pentru amplasarea spațiilor de producție și de depozitare a produselor de importanță strategică pentru Ucraina – țevi, generatoare, transformatoare. Astfel, împreună cu mediul de afaceri, cu partenerii noștri, am decis ca trebuie să organizăm o conferință în care să vedem rolul țării noastre în procesul de reabilitare a Ucrainei”, a opinat Foca.

Și Președintele Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu a menționat că Ucraina va trebui susținută intens după terminarea războiului iar companiile din țările vecine ar trebui să fie pregătite pentru a se implica în acest proces. „Ne propunem să creăm oportunități atât pentru companiile ce-și doresc să investească în Ucraina, cât și pentru companiile ucrainene ce-și doresc să valorifice oportunitățile oferite de drumul european”, a spus Nuțiu.

În cadrul conferinţei au fost puse în discuţie: oportunităţile de investiţii în Moldova şi procesul de reconstrucţie a Ucrainei; rolul relaţiilor bilaterale între Moldova şi Ucraina; nişele de bază pentru investiţii în Ucraina şi situaţia economică din ţara vecină.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Asociația Ucraineană a Surselor de Energie Regenerabilă, Confederația Constructorilor din Ucraina, UkraineInvest, Consiliul de Afaceri Ucraino-Chinez, Asociația pentru Dezvoltarea și Reconstrucția Regiunilor din Ucraina și Inițiativa celor Trei Mări (uniune a treisprezece state membre ale Uniunii Europene situate în Europa Centrală și de Est și a două țări partenere: Ucraina (din 2022) și Republica Moldova (din 2023).

Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, Camera de Comerț Italo-Moldavă, Camera de Comerț și Industrie Franța Moldova și Asociația Investitorilor din România.

„Evenimentul reflectă angajamentul nostru comun pentru responsabilitatea socială corporativă și promovarea dezvoltării economice și sociale durabile în regiune”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a ținut să sublinieze, prin intermediul unui comunicat remis Agenției „MOLDPRES”, că nu are nicio legătură cu această conferință internațională privind „Reconstrucția Ucrainei-Rolul Republicii Moldova”. „Unul dintre organizatorii conferinței e „Camera de Comerț și Industrie Moldova-China”, care este o instituție înființată de cetățean moldovean. De asemenea, Conferința nu are nicio legătură cu partea chineză, inclusiv cu Ambasada Chinei în Moldova”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice.

 

Conferința va fi organizată ulterior și în România, Italia și Franța.

img24004642

img24004642

img24004642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!