ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„IA - rădăcini spre infinit” // Cămăși tradiționale românești aduse din Statele Unite ale Americii pot fi văzute la expoziția inaugurată la UTM

15:47 | 21.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Cămăși tradiționale românești aduse din Statele Unite ale Americii pot fi văzute la o expoziție inaugurată la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Întitulată „IA - rădăcini spre infinit”, expoziția prezintă publicului 33 de cămăși tradiționale românești, „cusute ieri și azi”.

Nouă cămăși, reprezentând Moldova istorică și având peste o sută de ani, au fost aduse din SUA, din colecția Gradina Hestiei, de către curatora expoziției, Simona Laiu.

Alte 24 de cămăși sunt cusute în ultimii ani de membrele comunității „MăiestrIA”, care cuprinde un areal geografic impresionant - Republica Moldova, România, Elveția, Polonia, Germania, Suedia.

Evenimentul este plin de simbolism, apreciază ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Oficialul a remarcat spiritul original prin care expoziția, concepută ca o călătorie interactivă între trecut și prezent, celebrează cămașa tradițională românească - inclusiv cămașa cu altiță, care este inclusă pe Lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Felicit organizatoarele - pe Stela Moldovanu, cea care a lansat și în jurul căreia s-a coagulat „MăiestrIA”, pe Simona Laiu, căreia îi aparține conceptul curatorial și pe scenografa Victoria Peev. Și le felicit, mai ales, pe membrele acestei comunități - creatoare ale unor cămăși unice, care și-au făcut din pasiunea lor un crez. Cămășile lor, alături de cele din colecțiile istorice, cum e Gradina Hestiei, asigură un dialog vibrant între ziua de între ieri și cea de azi. Astfel, ecoul măiestriei de altădată se regăsește în creațiile de „MăiestrIEI” de azi, pentru a ajunge în muzeele de mâine”, a spus în cadrul evenimentului ministrul Culturii.

Expoziția „IA - rădăcini spre infinit” este găzduită de Facultatea Urbanism și Arhitectură de la Universitatea Tehnică din Moldov și va fi deschisă pentru public până pe 20 iulie curent.

img24004657

img24004657

img24004657

img24004657

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!