ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu anunță zi de doliu național, 24 iunie, în memoria lui Spiridon Vangheli. „Scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici”

19:10 | 21.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile distinsului scriitor, va fi decretată zi de doliu național. Anunțul a fost făcut de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță”, a scris șeful statului.

Cu mesaje de condoleanțe au venit și speakerul Igor Grosu și premierul Dorin Recean.

„Drum lin, Spiridon Vangheli. Vă mulțumim că ne-ați primit grămăjoară sub „Cușma lui Guguță”, unde am descoperit o lume în care domnește pacea, siguranță și buna înțelegere între oameni. O lume văzută de ochi de copil este cea mai frumoasă din toate lumile posibile. Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, citit și admirat pe îndrăgitul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli”, a afirmat Igor Grosu.

Premierul Dorin Recean a spus că „Spiridon Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. „Să ne luăm rămas bun de la Spiridon Vangheli. Creatorul nemuritoarelor „Isprăvi ale lui Guguță". „Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată”, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, este mesajul transmis de Dorin Recean.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat astăzi la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor. Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al „Ordinului Republicii”.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei și cu cel de Scriitor al Poporului.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani.

img24004664

img24004664

img24004664

img24004664

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!