ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Satul European Expres”: Casa de cultură din Scorțeni, Telenești, a fost modernizată

14:17 | 24.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Casa de cultură din satul Scorțeni, raionul Telenești, a fost reabilitată capital. Lucrările au fost desfășurate în cadrul Programului „Satul European Expres” aducând beneficii pentru cei peste 2 mii de locuitori ai satului. Investiția se ridică la peste 450 de mii de lei, transmite MOLDPRES. 

Proiectul a inclus lucrări de reparații în interiorul clădirii, modernizare a fațadei și termoizolare a fundației edificiului. Totodată, au fost pavate trotuarele și amenajat teritoriul adiacent.

Construită în 1972, Casa de cultură din satul Scorțeni nu fusese reparată în totalitate niciodată. Acum 12 ani, au fost doar înlocuite geamurile, așa că evenimentele culturale și activitățile destinate copiilor se desfășurau  în condiții inadecvate.

Datorită reabilitării capitale a edificiului, instituția culturală găzduiește acum mai multe cercuri, inclusiv unul de dansuri și unul de fluierari. Tot aici își desfășoară activitatea ansamblul folcloric „Țărăncuța”, care participă la diverse concursuri, reprezentând cu mândrie localitatea. În total, peste 50 de copii sunt implicați în aceste activități.

Valoarea totală a proiectului a fost de 452 de mii de lei, dintre care peste 447 de mii de lei au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar aproximativ 5 mii de lei au constituit contribuția localității.

Primarul din Scorțeni, Ion Țurcanu, spune că acum sătenii, inclusiv cei aproximativ 300 de copii care frecventează gimnaziul sau grădinița din localitate, se bucură de un cămin cultural modernizat unde își pot petrece timpul și participa la diverse evenimente, inclusiv concerte. De asemenea, în zilele libere aici sunt organizate diverse activități esențiale pentru dezvoltarea și socializarea copiilor. Și adulții adesea își dau întâlnire la Casa de cultură în cadrul unor evenimente importante pentru comunitate.

„Suntem încântați că am reușit să reabilităm acest important edificiu cultural pentru comunitate. Creând noi oportunități pentru dezvoltarea localității și având un loc unde să promovăm tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești, suntem convinși că vom continua să prosperăm ca comunitate și să atragem mai mulți locuitori în sat”, a adăugat primarul.

Potrivit datelor Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres” au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente 81 de edificii culturale și monumente istorice, îmbunătățind astfel condițiile de trai pentru aproximativ 260 de mii de oameni din 103 localități ale țării.

img24004706

img24004706

img24004706

img24004706

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!