ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două focare de lăcuste, depistate în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia

14:50 | 24.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Două focare de lăcuste au fost depistate în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, focarele au fost depistate în localitățile învecinate Cairaclia, raionul Taraclia, pe o suprafață de circa 600 hectare, și Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, pe o suprafață de circa 650 hectare. Potrivit sursei citate, au fost afectate suprafețe de pășuni, plante acvatice și fâșii forestiere.

În aceste condiții, reprezentanții administrației publice locale, în comun cu cei ai ANSA, au convocat Comisiile pentru Situații Excepționale, care au decis alocarea mijloacelor financiare în vederea localizării și nimicirii focarelor de lăcuste.

Ca rezultat, au fost contractate companii specializate, dotate cu utilaj necesar (stropitori, drone), care, sub supravegherea inspectorilor ANSA, au tratat deja în ambele localități circa 550 hectare.

Inspectorii fitosanitari se află la fața locului și monitorizează aplicarea în continuare a tratărilor în scopul neadmiterii răspândirii dăunătorului pe alte suprafețe.

Lăcustele sunt insecte din ordinul ortopterelor, dăunătoare agriculturii. Sunt celebre în special prin daunele colosale pe care le produc culturilor vegetale, îndeosebi unele specii, care pustiesc totul pe unde trec.

img24004708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!