ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Specialiștii din sănătate recomandă cetățenilor să evite scăldatul în lacurile din parcurile capitalei

17:38 | 24.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Specialiștii din sănătate recomandă cetățenilor să evite scăldatul în lacurile din parcurile capitalei și să nu consume apa din izvoare. Concluziile au fost prezentate în urma investigațiilor de laborator efectuate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, informează MOLDPRES.

Astfel, s-a constatat că apa din bazinele acvatice din parcurile „Rîșcani”, „Valea Morilor’’, „Valea Trandafirilor’’ și „La izvor’’ se încadrează în clasa 5 după gradul de poluare și nu poate fi utilizată în scopuri de agrement. De asemenea, potrivit investigațiilor de laborator, nisipul de pe plaja „La izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate.

La fel, specialiștii au selectat probele apei din izvoarele amplasate în parcurile din capitală. În urma investigațiilor de laborator s-a stabilit un conținut ridicat de nitrați în apa din izvoarele din parcurile „Valea Trandafirilor nr. 2” „Valea Morilor” și „La izvor’’ care variază de la 56,0 până la 145,2 mg/l – norma fiind de până la 50 mg/l. În apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” au fost depistate Bacterii coliforme în marjă de la 3 la 201 NCP/100ml și Enterococi intestinali, norma fiind 0 NCP/100 ml.

În acest context, Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” va instala panouri informative prin care recomandă locuitorilor și oaspeților capitalei să nu se scalde în lacurile din parcurile municipale și să nu consume apă din izvoare, utilizarea acesteia fiind admisă numai în scopuri menajere şi tehnice.

img24004714

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!