ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Negocierile de aderare la UE, lansate la Luxemburg // Premierul Dorin Recean: „Avem de parcurs o cursă contracronometru în care trebuie să rezistăm în fața amenințărilor hibride ale Kremlinului”

22:19 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Până în 2030 trebuie să fim pregătiți ca Moldova să devină europeană și toți cetățenii noștri să se simtă europeni. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean după încheierea conferinței interguvernamentale Republica Moldova – UE. „Negocierile începute astăzi reprezintă un proces tehnic și complex care au scopul fundamental de coordonarea a politicilor Republicii Moldova și Uniunii Europeni pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri”, a subliniat premierul Dorin Recean, transmite MOLDPRES.

Oficialul a remarcat că fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente. „Conferințele interguvernamentale, negocierile capitolelor, discuțiile între instituțiile noastre și cele europene sunt o normalitate pe care o așteptăm demult - nu doar să visăm la lumea liberă, ci să facem parte din ea. Președinta Maia Sandu a trasat un obiectiv, la prima vedere, mult prea ambițios - să fim pregătiți de aderare până în 2030. Într-adevăr, avem de parcurs un traseu complex, o cursă contracronometru în care trebuie să rezistăm în fața amenințărilor hibride ale Kremlinului, să menținem democrațiile în condițiile unor continue încercări de destabilizare și să modernizăm țara în același timp. Știm că această cale este lungă, însă este singura pentru Republica Moldova. Cetățenii noștri au ales întotdeauna pacea, democrația și libertatea. Acum doi ani, când Kremlinul a început un război inuman în țara vecină, cu toții am realizat o dată în plus că doar aderarea la Uniunea Europeană oferă șansa de a trăi în pace și bunăstare la noi acasă”, a spus Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a remarcat că Moldova se poate baza pe ajutorul imens oferit de Uniunea Europeană. Totodată, oficialul a declarat că aderarea Republicii Moldova la UE înseamnă un nou membru care contribuie la pacea, securitatea și prosperitatea din întreaga regiune din sud est-ul Europei.

„Moldova vine și cu contribuția proprie la o Europă mai unită, mai rezilientă și mai puternică. Negocierile începute azi, un proces tehnic și complex, au scopul fundamental de a coordona politicile Republicii Moldova și Uniunii Europeni pentru îmbunătățirea nivelului de trai pentru cetățenii noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile. Prioritatea Republicii Moldova este creșterea rezilienței și competitivității economice. Ne propunem integrarea cât mai rapidă a economiei noastre în piața unică europeană pentru a crește exporturile pentru a ne dezvolta și a genera creștere economică. Vom depune eforturi pentru a ne integra în piața unică, ceea ce va aduce avantaje directe pentru cetățenii și companiile din țara noastră”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit și la reforma justiției. Acesta a remarcat că de acest capitol depinde nu doar aderarea la Uniunea Europeană, ci este condiția de bază în crearea unei societăți juste în Moldova, unde toți sunt egali în fața legii.  

„Lupta noastră pentru un sistem de justiție independent integru, care combate eficient corupția, va continua  pentru a închide cu succes acest capitol de negociere. Vom depune acest efort pentru ca cetățenii să simtă supremația legii. Ne dorim un viitor în UE. În toamnă, voința poporului va confirma acest deziderat. Uniunea Europeană ne poate ajuta să ajungem mai repede o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate. Până în 2030 trebuie să fim pregătiți ca Moldova să devină europeană și toți cetățenii noștri să se simtă europeni. Noi vom fi pregătiți pentru acel moment să facem parte din marea familie europeană”, a menționat Dorin Recean.

La conferința de presă desfășurată după reuniunea interguvernamentală au participat șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, și Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere. Aceștia au remarcat că evenimentul de astăzi reprezintă un pas important atât pentru Republica Moldova, cât și pentru UE.

„Procesul de negocieri va aduce multiple beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova, iar țările UE vor oferi tot suportul necesar în acest sens. Reformele vor continua pentru avansa în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a asigurat că progresele în procesul de aderare la UE vor continua, iar Republica Moldova se va regăsi în componența UE. „Vom continua cooperarea strânsă. Această etapă va aduce prosperitate atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor din Uniunea Europeană”, a specificat oficialul.

Astăzi la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării a fost condusă de către prim-ministrul Dorin Recean. 

img24004756

img24004756

img24004756

img24004756

img24004756

img24004756

img24004756

img24004756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!