ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi: „Realizările Moldovei sunt remarcabile în contextul provocărilor apărute din cauza războiului și a tentativelor de destabilizare”

11:24 | 26.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Realizările Republicii Moldova sunt deosebit de remarcabile în contextul provocărilor apărute din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a tentativelor de destabilizare împotriva Moldovei. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, după prima conferință interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care s-a desfășurat ieri la Luxemburg și care a marcat inițierea negocierilor de aderare a țării noastre la UE, transmite MOLDPRES. 

„Astăzi (25 iunie) am lansat efectiv negocierile de aderare între UE și Moldova. Aceasta înseamnă începutul unui nou drum al cărui destinație este aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Această Conferință Interguvernamentală este recunoașterea progresului continuu al Moldovei pe calea reformelor. Republica Moldova a îndeplinit pașii necesari pentru a deschide negocierile de aderare. Realizările Moldovei sunt deosebit de remarcabile în contextul provocărilor apărute din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a tentativelor de destabilizare împotriva Moldovei”, a afirmat oficialul. 

Oliver Varhelyi a punctat că „negocierile ar trebui să fie un proces transformator” și s-a arătat convins că acestea „vor avea un impact pozitiv asupra societății și a economiei” țării noastre, aducând „beneficii tangibile cetățenilor și afacerilor pe tot parcursul procesului”.

„Mesajul nostru către Republica Moldova este că ar trebui să continuați pe această cale și că suntem pregătiți să facem următorii pași împreună cu voi. Vreau să vă asigur că inclusiv Comisia Europeană va continua să ajute Moldova la fiecare pas al drumului. Deja în două săptămâni, împreună, vom lansa următorul pas al procesului de extindere, care este așa-numitul screening bilateral al acquis-ului UE”, a menționat Oliver Varhelyi.

Oficialul a mai adăugat că UE și Republica Moldova vor continua cooperarea în cadrul Planului Economic și de Investiții - care a mobilizat până acum 1,5 miliarde de euro în investiții publice și private în sectoare cheie, cum ar fi energia, transportul și accesul la finanțare pentru întreprinderi. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să cooperăm cu dumneavoastră către obiectivul nostru comun: un viitor prosper pentru poporul Moldovei în cadrul Uniunii Europene”, a conchis comisarul european.

Marți, 25 iunie, la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării a fost condusă de către prim-ministrul Dorin Recean.

img24004764

img24004764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!