ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

75 de ani, deportări staliniste // Conferință științifică la Chișinău: „S-a lovit în codul genetic al poporului din acest spațiu”

12:27 | 03.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au organizat, în perioada 2-3 iulie, o conferință științifică cu participare internațională cu genericul „75 de ani de la desfăşurarea operaţiunii SUD”. Forumul şi-a propus să reevalueze deportările staliniste de pe teritoriul dintre Prut și Nistru ca formă de represiune politică pusă în practică de autoritățile sovietice, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a debutat ieri în incinta Institutului de Istorie cu sesiunea de comunicări intitulată „Deportările din vara anului 1949: istoria și memoria tragediei în cercetările actuale”. Astăzi,  conferința și-a continuat lucrările cu o şedinţă în plen desfăşurată în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde are loc și o expoziție consacrată comemorării a 75 de ani de la deportările staliniste din 5-6 iulie 1949, denumită  „Memoria deportărilor”.

„Acest eveniment are un rol esenţial în reamintirea acelor evenimente legate  de deportările şi ororile regimului totalitar comunist URSS. Este vorba de un fenomen care, indiferent de faptul că au trecut zeci de ani de la cele întâmplate, presupune că memoria trebuie să fie vitală, mai ales pentru generațiile tinere, care trebuie să cunoască ceea ce s-a întâmplat ani în urmă”, a declarat în deschidere Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Istorie.

Participanții la conferință au căzut de acord că este nevoie de mai multe discuții și de date istorice pentru a înțelege politica stalinistă, mai ales în contextul în care se atestă faptul că trece prin timpuri când neostalinismul prinde putere în fostul spațiu sovietic.

„Atunci când despre deportări se vorbește doar la modul general, la modul abstract, asta înseamnă o profanare a istoriei naționale. Deportările care s-au produs în ‘49, efectele acestui eveniment nu aparțin istoriei, aparțin zilei de astăzi. Atunci s-a lovit în codul genetic al poporului din acest spațiu, al tuturor”, a estimat istoricul Anatol Țăranu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Programului de Promovare a Democrației și Cooperării pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în cadrul proiectului „Consolidarea memoriei istorice și promovarea valorilor democratice prin diseminarea cunoașterii istorice și cooperarea între instituțiile academice și societatea civilă. Schimb și implementarea celor mai bune practici între Lituania și Moldova”.

Pe 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de la deportărilor staliniste, opreațiunea „SUD”. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951, au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.

Foto: Mihai Vengher

 

img24004998

img24004998

img24004998

img24004998

img24004998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!