Trilaterala R. Moldova – România – Ucraina // Expert: Marea întrebare este reconstrucția Ucrainei
12:12 | 04.07.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Dezvoltarea relațiilor de colaborare între România, Republica Moldova și Ucraina este o ideea binevenită, cele trei țări având frontiere și interese comune. În același timp, în fața trilateralei stă „o mare întrebare”: cum va putea contribui la reconstrucția Ucrainei după război. Opinia a fost exprimată de profesorul universitar de la București Radu Carp, solicitat de MOLDPRES.
Expertul apreciază ideea României de a avea această trilaterală, în condițiile în care există proiecte transfrontaliere între România, Ucraina și Republica Moldova. Unele din aceste proiecte au fost finalizate, altele se află în derulare. „Există interes în a dezvolta proiecte din această perspectivă, însă marea întrebare care se pune în prezent este: în ce măsură această trilaterală va putea să impulsioneze problemele legate direct de reconstrucția Ucrainei după război, chiar dacă războiul este în desfășurare, ideea ajutorării Ucrainei pentru a-și reface zonele afectate este pusă în discuție și aici trilaterala aceasta poate să ajute în mod concret”, a declarat Radu Carp.
În ultima perioadă, cooperarea între Republica Moldova, Ucraina și România a devenit mai strânsă în cadrul acestui format de comunicare, relevă Radu Carp, explicând rolul fiecărei țări în parte. „Cooperarea aș zice că este una foarte bună mai ales în ultima perioadă, datorită faptului că România este un membru important al UE și preocupată de această vecinătate estică , iar Republica Moldova și Ucraina au un punct comun , anume faptul că vor să se integreze cât mai rapid în UE, deci, din acest punct de vedere, România poate fi un avocat foarte bun al ambelor țări”, a conchis expertul de la București.
Cu referire la integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, expertul român este de părere că la un moment dat, drumurile celor două țări se vor despărți. „În sensul că Republica Moldova este mai ușor de integrat decât Ucraina, care are un sector foarte important agricol și greu de integrat. Negocierile cu Ucraina sunt mult mai complexe. Negocierile cu Republica Moldova ar trebui să fie mult mai simple, însă ambele țări au obiective comune, de exemplu, reforma politicii agricole comune, ambele țări având o producție agricolă însemnată. Va fi un parcurs foarte dificil, este important ca aceste două țări să comunice, însă inevitabil ele vor fi tratate diferit”, a opinat expertul.
Radu Carp salută intenția autorităților de la Chișinău de a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la UE către anul 2030, însă în același timp, menționează că realizarea acestui obiectiv va fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de felul în care se va negocia, evoluțiile interne și cele din cadrul UE.
La Chișinău sunt așteptați vineri miniștrii de externe din Ucraina și România care vor participa la cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
Ideea dezvoltării acestei cooperări a fost lansată în 2022 de România, prima reuniune desfășurându-se pe 15 septembrie la Odesa, iar cea de-a doua - pe 13 aprilie 2023 la București. Trilaterala are drept scop cooperarea dintre cele trei țări vecine în contextul invaziei ruse împotriva Ucrainei și crizele cu care se confruntă Ucraina și Moldova din cauza războiului.