ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În legislația Republicii Moldova va fi introdusă noțiunea de femicid

13:26 | 06.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost supus astăzi consultărilor publice în Legislativ, comunică MOLDPRES.

Inițiativa aparține vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și a fost elaborată în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.

Documentul a fost supus consultărilor publice pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a. La discuții au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai organizațiilor internaționale, asociațiilor obștești.

Conform proiectului, femicidul va fi definit ca cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, care presupune comiterea infracțiunii de omor intenționat sau vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care a provocat decesul unei femei, din motive de prejudecată în bază de gen. Documentul mai prevede redefinirea noțiunii de violență psihologică, care să cuprindă și violența cibernetică, deoarece utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor agravează vătămarea îndelungată a victimei.

Autoarea proiectului propune includerea în legislație a noțiunilor de violență împotriva femeilor, victimă-copil și victimă-adult. De asemenea, urmează a fi introduse în legislație trei principii de bază: principiul respectării demnității umane, principul respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și principiul celerității.

O altă prevedere se referă la crearea unui mecanism de colectare a datelor statistice în domeniul prevenirii  și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. De acest lucru va fi responsabilă Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței.

img24005111

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!