ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Peste 150 de tineri vor absolvi în acest an Academia „Ștefan cel Mare”: „Am avut parte de profesori minunați”

15:06 | 09.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Peste 150 de tineri vor absolvi în acest an Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Printre aceștia se numără Mihaela Moisei, care ne-a mărturisit că anii de studenție i-au adus cunoștințe de specialitate, profesori dedicați și prieteni adevărați. Tânăra susține că academia este o instituție care educă domnișoarele după principiul „Pumni de fier – mănuși de catifea”, notează MOLDPRES.

Ne-a întâlnit pe holurile Academiei, în uniformă, îmbrăcată la patru ace, cu o ținută impecabilă. „Uniforma atrage priviri și inspiră încredere cetățenilor. Oamenii cred în epoleții pe care îi purtăm”, ne-a spus tânăra.

Decizia de a continua studiile la Academia „Ștefan cel Mare”

Mihaela Moisei ne-a povestit că decizia de a continua studiile la academie a fost una spontană. Aceasta urma să aleagă dacă își va continua studiile în România sau în Republica Moldova.

În ultimul an de liceu nu eram decisă unde să-mi continui studiile. A fost o decizie spontană. Inițial îmi doream să merg în România, însă în timpul discuțiilor cu părinții am ajuns la concluzia că acasă este bine și este posibil să-ți construiești un viitor, însă este nevoie de multă muncă. Am ales Academia „Ștefan cel Mare” datorită cadrelor didactice care muncesc aici și suportul tehnic oferit. M-a cucerit uniforma studenților de aici, am urmărit cu atenție activitățile ce se desfășoară în cadrul instituției și desigur disciplina care persistă în cadrul instituției. Datorită unei medii înalte de absolvire, am reușit să urmez studiile la buget. Când am venit aici eram o copiliță. Chiar dacă în anii de studii am reușit să devin eminentă, am fost studenta care a avut și restanțe – fie din cauza emoțiilor, fie au existat discipline la care nu reușeam să realizez toate sarcinile. Susținerea colegilor m-a ajutat mult. Am reușit în acești ani să construim relații strânse de prietenie. Chiar începând cu primul an de studii ne-am susținut foarte mult, ne-am spus mereu „Tu vei reuși”. După finalizarea studiilor, pot zice cu certitudine că sunt o domnișoară convinsă că le voi reuși pe toate”, ne-a spus tânăra.

„Părinții mi-au susținut alegerea”

Părinții mi-au susținut alegerea. Am un frate care a absolvit liceul în acest an și cel mai probabil va urma și el studiile la Academia „Ștefan cel Mare” – am fost un exemplu pentru el, întrucât a văzut prin ce transformări pozitive am trecut eu”, afirmă Mihaela Moisei.  

În primul an de studii, tânăra, împreună cu alți colegi, a locuit în cazarmă. „O etapă foarte frumoasă, cu cântece de seară, după apel. Au existat momente când am dansat și hora în odaie. Regimul ne-a organizat foarte mult – trebuia să ne pregătim uniforma pentru a fi impecabilă. Dimineața ne trezeam la 6.00, urma înviorarea, ulterior lecțiile. A fost o perioadă complicată, dar foarte frumoasă”, specifică absolventa.

„Am avut parte de profesori minunați”

Profesorii din cadrul academiei sunt geniali, o altă apreciere mai potrivită nu aș putea găsi. Mereu foarte receptivi și prietenoși, ne-au oferit tot suportul teoretic și practic necesar. Am avut parte de profesori minunați, adevărați specialiști în domeniu și mereu pregătiți pentru ore.

Am deprins toate noțiunile și procesele muncii noastre. Perioada de practică m-a școlit foarte mult. Colegii din cadrul instituțiilor MAI au apreciat pregătirea noastră profesională. După finalizarea studiilor de licență, am decis să urmez aici și studiile de masterat. Aș putea să activez practic în orice sferă, dar mi-aș dori mult să muncesc în cadrul Serviciului Vamal”, mărturisește tânăra.

„Pumni de fier – mănuși de catifea”

Această instituție de învățământ este potrivită pentru o femeie încrezută, ambițioasă, pregătită fizic și psihologic pentru sistemul MAI. Fetele care studiază la Academia „Ștefan cel Mare” se conduc de principiul „Pumni de fier – mănuși de catifea”, deoarece într-o ființă fragilă se ascunde un caracter puternic", spune tânăra.

Absolventa a îndemnat tinerii care doresc să-și continue aici studiile să „nu le fie frică de nimic, să creadă în ei și în puterile proprii, să se bazeze pe cunoștințele sale, să se implice în activități extra-curriculare și desigur să fie deschiși pentru prietenii”.

Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a fost fondată acum 33 de ani. Aceasta este acreditată instituţional şi ştiinţific, racordată la standardele educaţionale ale Uniunii Europene, și se subordonează Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi MAI. Academia pregăteşte specialişti pentru autorităţile administrative şi instituţiile din subordinea MAI şi alte organe de aplicare a legii din Republica Moldova.

Oferta educațională (https://academy.police.md/admitere) pentru următorul an de studii prevede: 175 locuri pentru licență din contul bugetului de stat și 150 locuri pentru licență în bază de contract. Totodată, 60 de locuri sunt disponibile pentru masterat din contul bugetului de stat, iar 100 pentru masterat în bază de contract.

Reporter: Ala Ciobanu;

Fotograf: Mihai Vengher;

img24005202

img24005202

img24005202

img24005202

img24005202

img24005202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!