ANSA: Din cauza caniculei se restricționează transportul internațional și național de animale vii pe teritoriul R. Moldova
12:36 | 10.07.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi că, în perioada 10-16 iulie, se restricționează transportul internațional și național de animale vii pe teritoriul Republicii Moldova, conform unui ordin cu privire la aplicarea măsurilor speciale de protecție a animalelor pe perioada de caniculă, transmite MOLDPRES.
De asemenea, ANSA a atenţionat proprietarii de animale agricole sau de companie ca, în timpul caniculei, să aibă o grijă deosebită faţă de alimentarea şi hidratarea patrupedelor.
ANSA atenționează îngrijitorii de animale să ia măsuri rezonabile de protecție a animalelor din proprietate, oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. “Este necesar să se verifice starea animalelor la intervale regulate şi trebuie să se întreprindă măsuri corespunzătoare situației, astfel încât să nu supună riscurilor inutile animalele”, susţin specialiştii ANSA.
Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost.
Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.
Totodată, în aceste zile, ANSA recomandă evitarea pășunatului şi priponirii animalelor, în imediata vecinătate a albiilor râurilor mari. În timpul şi după producerea de inundații, sau alte intemperii, apa pluvială prin spălarea suprafețelor și antrenarea gunoiul de grajd, substanțelor chimice pot polua apa din râuri, iazuri, fântâni şi acest lucru poate afecta starea de sănătate a animalelor care o consumă. În acest caz, trebuie utilizată apa din surse de apă mai puțin afectate de aceste fenomene.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat ieri Cod portocaliu de caniculă în mare parte a teritoriului ţării, valabil pentru perioada 10-16 iulie. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia a câteva raioane din regiunea de nord, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între 36-39 grade Celsius. În raioanele Briceni, Soroca, Donduşeni, Drochia, Râşcani, Glodeni şi Ocniţa rămâne Cod galben, iar temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35°C.