Comisarul european pentru extindere: UE a început debursarea a 100 de milioane de euro. Banii vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău
16:58 | 10.07.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a început deja debursarea a 100 de milioane de euro „care vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare”. Anunțul a fost făcut astăzi de Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Varhelyi, care a susținut o conferință de presă alături de premierul Dorin Recean. Oficialul european a afirmat că Republica Moldova a întreprins pași importanți pe calea apropierii de Uniunea Europeană, dar munca grea abia acum începe, transmite MOLDPRES.
„Este clar că suntem doar la începutul călătoriei noastre. Avem nevoie ca aceste angajamente să rămână și să devină și mai puternice pentru că toată munca grea abia acum începe. A fost important să mă întâlnesc cu membrii Parlamentului și am avut un singur mesaj pentru toți: de acum încolo vom avea nevoie de un minim politic comun, ceea ce înseamnă că toate partidele politice trebuie să cadă de acord pe prioritățile comune, pe reforme, pe politicile de reforme europene și să păstreze aceste angajamente pe parcursul întregului proces, fiindcă urmează ca Parlamentul să adopte multe legi, se vor solicita multe decizii politice în momentul în care va trebui să consolidăm și capacitățile de implementare. Nu este suficient să promovăm legi, trebuie să dispunem de capacitatea pentru a pune in aplicare aceste legi și reguli”, a afirmat Olivér Varhelyi.
Oficialul a remarcat că acțiunile implementate până în prezent s-au concentrat pe cele nouă condiționalități pentru inițierea procesului de negocieri, „dar de acum încolo, pe lângă exercițiul de raportare anual va fi măsurat și progresul înregistrat de Republica Moldova”. „De acum încolo vom avea nevoie ca toată administrația să parcurgă bucățică cu bucățică toată legislația UE. Vorbim despre zeci de mii de legi, zeci de mii de pagini. Colegii au calculat 150 de mii de pagini de legislație europeană, ceea ce înseamnă că R. Moldova va trebui să se pronunțe, să aibă o poziție pe fiecare din aceste legi și Moldova va trebui să ne spună când și cum planifică să implementeze această legislație și nu este suficient să ne spună când se va implementa acest lucru, dar este important să vedem ce fel de pași urmează să fie implementați, dorim să vedem niște modalități credibile care să ne demonstreze care sunt capacitățile administrative, câte autorități urmează să fie instituite, câți oameni vor fi la dispoziția acestor autorități, cum urmează să fie întocmite planurile pe termen lung ca să fie întrunite toate criteriile solicitate. Acum va trebui să săpăm adânc în toate detaliile și va trebui să avem răspunsuri la fiecare teză”, a precizat comisarul european.
Olivér Varhelyi a adăugat că Uniunea Europeană a demonstrat că este alături de cetățeni și sunt deja vizibile „rezultate care provoacă schimbări și îmbunătățesc viața cetățenilor din Moldova”. În acest sens, oficialul european a menționat că UE a ajutat 700 mii de gospodării să achite facturile în creștere la energie, au fost renovate mai multe școli cu sprijin european, au fost investiți 1,6 mlrd de euro direct în economia Republicii Moldova, a fost acordat suport pentru peste trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din țara noastră, fiind create totodată circa 20 mii de locuri de muncă. „Ne așteptăm să vedem cifre și mai înalte către finele acestui an”, a spus Olivér Varhelyi.
În acest context, oficialul a adăugat că UE a început debursarea a 100 de mln de euro „care vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare”. Din această sumă, 35 de mln de euro sunt oferiți sub formă de sprijin bugetar, iar alte 72,5 mln de euro - sub formă de asistență macrofinanciară. „Vă îndemn sa aveți siguranța că UE rămâne în continuare alături de dvs. și vom fi pregătiți să vă salutăm în momentul în care toata munca va fi încheiată”, a remarcat comisarul european.
Premierul Dorin Recean a afirmat că banii acordați de UE sunt parte a pachetului de asistență a Uniunii Europene anunțat în toamna anului 2022, „pachet care a ajutat și continuă să ajute țara noastră să depășească problemele economice cauzate de război și de creșterea prețurilor la energie, dar și să ne recuperăm economia”.
„Aceste fonduri vor fi alocate pentru diferite sectoare, cum ar fi dezvoltarea economică, educație, sănătate, infrastructură, totul pentru ca să îmbunătățim calitatea vieții cetățenilor noștri. Vă mulțumim pentru acest sprijin continuu al UE care ne ajută să dezvoltăm țara care urmează să devină membru al UE, aducând pace și prosperitate pentru toata lumea”, a punctat premierul.
Referindu-se la prima sesiune de screening bilateral, desfășurată astăzi la Chișinău, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că „este începutul unei munci dificile”. „Am deschis negocierile cu UE la 25 iunie și-mi exprim gratitudinea în adresa Comisiei Europene care este angajată pentru aceste negocieri de succes cu Republica Moldova pentru a construi o țară rezilientă, prosperă, care va deveni un viitor membru al UE”, a spus Dorin Recean.
În ceea ce privește „munca dificilă, care abia acum începe”, Recean a afirmat că există două categorii: categoria de domenii dificile și categoria de domenii complexe. „Domeniul cel mai dificil este reforma în justiție, iar cele trei domenii complexe sunt mediu, agricultura și competiția”, a spus premierul.
Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Varhelyi, efectuează o vizită la Chișinău.