ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alți 50 de profesori își vor perfecționa competențele lingvistice în România. Dan Perciun: „Interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice”

10:10 | 11.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Cel de-al doilea grup de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți, vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române, care se vor desfășura în România, în perioada 17-31 iulie. Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației de la București, transmite MOLDPRES. 

Cursurile de limba română se vor desfășura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  De această dată, alți 50 de profesori vor avea posibilitatea să-și perfecționeze competențele lingvistice în România.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că prin participarea la cursuri în România, profesorii vor avea ocazia nu doar să-și perfecționeze abilitățile lingvistice, ci și să descopere noi metode și practici pedagogice pe care le vor putea aplica ulterior în școli.

„Mizăm pe permanentizarea acestui proiect și extinderea listei Universităților române unde an de an să poată profesorii, care predau în limba română, să treacă cursuri de perfecționare și să descopere România. Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile compact populate de minoritățile etnice. De asemenea, vom crea posibilităţi de stagiere şi pentru profesorii de alte discipline predate în limba română”, a menţionat Dan Perciun. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat că după cei 57 de profesori care au făcut parte din primul grup, la cursuri de perfecționare organizate în România, pe parcursul anului curent, de instruiri vor beneficia și alte două grupuri de cadre didactice.

„Vă urez drum bun într-o călătorie care va fi nu doar plăcută, ci și utilă. Este un proiect care a fost inițiat la Ambasadă, cu susţinerea Preşedinţiei Moldovei,  în urma vizitelor pe care le-am efectuat în diverse școli din Republica Moldova și ca rezultat al discuțiilor cu profesorii și directorii acestor scoli, cunoscând astfel nevoia care există de a vă perfecționa în domeniul în care lucrați. Am plăcerea să vă spun că lucrăm la inițierea unui noi proiect sprijinit de Ministerul Educației de la București care să se adreseze nu doar profesorilor de limba și literatura română, ci și profesorilor care predau alte materii în limba română”, a explicat ambasadorul.

Prezent la eveniment, Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a estimat că aceste cursuri reprezintă „un pas spre normalitate care înseamnă şi integrare lingvistică, or, integraţi lingvistic putem  să păstrăm pacea şi securitatea acestei ţări, să stabilim relaţii care vor avantaja performanţele profesionale”.

Potrivit Ministerului Educaţiei de la Chişinău, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve. Pentru a susține acești profesori, MEC întreprinde mai multe măsuri. Astfel, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025, aprobat de minister prevede includerea unei ore suplimentare de studiere a limbii române în școlile alolingve, începând din clasa I și până în clasa a XII-a. La acest demers important al MEC va contribui și Conceptul de educație multilingvă, care prevede trecerea treptată la studierea unor discipline de bază și în limba română. Totodată, ministerul alocă anual fonduri pentru editarea manualelor de limba română destinate elevilor alolingvi. 

În anul 2023, cu suportul MEC, au fost editate 17.400 de manuale de limba și literatură română pentru clasele a V-a și a VII-a. La începutul anului 2024, au fost tipărite 28.100 de manuale pentru elevii din clasele VIII, IX, X și XII. De asemenea, unele instituții de învățământ, cu ajutorul autorităților locale și al MEC, deschid clase cu predare în limba română. Un exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din mun. Ceadîr-Lunga, care, pe lângă cele patru clase primare deja existente, va deschide, începând cu 1 septembrie 2024, prima clasă a V-a, asigurând astfel continuarea studiului limbii române în această școală.

 

 

img24005282

img24005282

img24005282

img24005282

img24005282

img24005282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!