ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Chişinăul găzduieşte reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale. Dorin Recean: „Un bun prilej de a discuta provocările majore cu care se confruntă economia globală și a identifica oportunități”

12:13 | 11.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Peste o sută de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările-membre ale Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM) s-au  reunit astăzi, la Chișinău, pentru a analiza modul în care pot fi  maximizate beneficiile cooperării internaționale și expertizei FMI pentru a  atinge obiectivele de dezvoltare economică, transmite MOLDPRES.  

La eveniment participă oficiali de rang înalt de la cele doua organizații internaționale: Kenji Okamura, directorul General Adjunct al FMI, Paul Hilbers, directorul executiv al FMI pentru Moldova, Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al BM pentru Moldova, Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală al Grupului Băncii Mondiale, precum și alți oficiali. 

În debutul reuniunii, Paul Hilbers, directorul executiv al FMI pentru Moldova, a apreciat că „Republica  Moldova  se dezvoltă cu succes”. „Dintr-o republică sovietică s-a transformat într-o ţară independentă cu o economie funcţională şi o valută care rezistă. Toate acestea vor cunoaşte o dezvoltare şi mai mare, dat fiind faptul că  Moldova a intrat în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Războiul din Ucraina a influenţat dramatic nu numai asupra Moldovei, ci şi a tuturor membrilor Constituenței. Iată de ce în această reuniune ne propunem să găsim soluţii pentru a depăşi acest impact”, a relevat Paul Hilbers.

În acest context, Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al BM pentru Moldova, a precizat că întrunirea Constituenţei de la Chişinău „ne oferă oportunitatea să învăţăm nu doar de la ţara gazdă, ci şi unul de la altul”. „Republica Moldova  a demonstrat reforme clare şi progrese. Moldova a devenit rezilientă în pofida războiului din ţara vecină, or, acum împreună trebuie să ne concentrăm pe soluţii şi inovare”, a subliniat Eugene Rhuggenaath.

Prezentă la eveniment, Președintele Maia Sandu a subliniat că „Republica Moldova este interesată în stabilirea parteneriatelor de lungă durată cu instituțiile financiare internaționale dispuse să ofere asistența necesară pentru a ne dezvolta economia și a asigura bunăstarea cetățenilor, în special în perioadele de incertitudine regională”.  

La rândul său, premierul Dorin Recean a menţionat că „ într-un mediu volatil și incert, trebuie să găsim soluții pentru a asigura o creștere economică viguroasă și durabilă”. „Reuniunea respectivă constituie un bun și oportun prilej de a discuta provocările majore cu care se confruntă economia globală și a identifica oportunități pentru a construi o economie durabilă pentru toți”, a opinat şeful Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Evenimentul este organizat de Banca Națională a Moldovei (BNM) și Ministerul Finanțelor. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu a afirmat că reuniunea este o oportunitate de a discuta despre continuarea reformelor structurale, atragerea de investiții străine și modalități de a crea un mediu de afaceri competitiv și transparent. „Vom analiza, de asemenea, modul în care putem maximiza beneficiile cooperării internaționale și cum putem folosi expertiza FMI pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare”, a explicat guvernatoarea BNM.

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a menționat că reuniunea constituie un bun și oportun prilej de a discuta provocările majore cu care se confruntă economia globală și a identifica oportunități pentru a construi o economie durabilă.

Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos începând cu 12 august 2012 alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina. 

 

img24005289

img24005289

img24005289

img24005289

img24005289

img24005289

img24005289

img24005289

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!