ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Arşiţa a ajuns la marjă critică: Cod roşu de caniculă în mai multe localități din Republica Moldova

14:03 | 11.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) vine astăzi cu o nouă avertizare care arată o cotă maximă în nivelul de caniculă valabilă de deja în ţară. Astfel, nordul ţării care anterior era sub Cod galben trece sub portocaliul, iar în restul localităţilor va fi în vigoare Cod roşu de caniculă, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în intervalul de acțiune 12-17 iulie, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice. „În această perioadă se anunţă Cod portocaliu pentru în unele raioane din nordul țării, unde temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +36..+38°C. Cod roșu va fi pentru  restul teritoriului, unde temperatura maximă a aerului va crește până la +39..+40°C. Temperaturile minime în cea mai mare parte a țării nu vor coborî sub 20°C”, indică SHS.

În acest context, autorităţile solicită măsuri sporite de protecţie. „Asigurați-vă că aveți întotdeauna o sticlă cu apa pentru hidratare. Evitați cât de mult posibil expunerea excesivă la soare între orele 11:00 si 18:00. În timpul „orelor calde” ale zilei evitați activitățile fizice care presupun un consum mare de energie (munci fizice în gospodărie, la serviciu, sport etc.)”, recomandă Serviciul Hidrometeorologic.

În caz de Cod roşu, condiţiile vremii sau starea mediului sunt foarte periculoase. Sunt prognozate fenomene de o intensitate extremă (furtună, ploi abundente, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii majore, poluare excepțională a aerului atmosferic etc.), sunt posibile daune materiale de proporţie şi numeroase victime omeneşti. Există probabilitatea instituirii situaţiei excepţionale pentru regiuni extinse.

 

img24005301

img24005301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!