ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea o reprezentanţă funcţională a Bursei Române de Mărfuri

15:40 | 11.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. În câteva săptămâni va fi funcţională o nouă structură, Bursa Română de Mărfuri (BRM) în Republica Moldova, care va contribui la construcția unei piețe competitive de energie, transparentă și nediscriminatorie, inclusiv în sectorul gazelor naturale, în beneficiul consumatorilor casnici sau industriali, servind antreprenorilor şi serviciilor publice. Declaraţia a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), transmite MOLDPRES.

„Suntem antrenaţi într-un amplu proces de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar asta înseamnă şi construirea unor elemente ale economiei puternice, cum ar fi o bursă de mărfuri.  Acesta este un pas clar în obiectivul nostru de a construi o economie puternică şi dinamică, oferind antreprenorilor să facă afaceri cu plusvaloare, or, o Bursă de mărfuri este indispensabilă într-o economie modernă”, a opinat Alaiba.

„Sunt bucuros că numai într-un an de zile am finalizat un proces complex şi iată acum avem o structură a Bursei Române de Mărfuri, perfect funcţională la Chişinău. Prin extinderea BRM în Moldova dorim să întindem o mână de sprijin autorităților naționale la formarea și consolidarea unei piețe concurențiale, oferind mecanisme transparente și nediscriminatorii la achiziționare și comercializare”, a declarat la acelaşi briefing președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.

„Bursa Română de Mărfuri are drept misiune asigurarea tranzacțiilor pentru toate mărfurile fungibile, iar pe dimensiunea energetică, BRM este reglementată de ANRE și Autoritatea Română de Supraveghere Financiară. BRM este un partener constant de dialog pentru Comunitatea Energetică Europeană și inițiativele sale în Europa Centrală și de Est în scopul diversificării surselor de energie și susținerii consumatorilor prin formarea unor prețuri corecte, eficiență economică, competitivitate, transparență și integritate în sectorul național al gazelor naturale și electricității”, a explicat Gabriel Purice.

Bursa Română de Mărfuri este cel mai vechi operator privat de platforme de tranzacționare a mărfurilor din România, își deschide oficial operațiunile în Moldova, dorind să contribuie la construcția unei piețe competitive de energie, transparentă și nediscriminatorie, inclusiv în sectorul gazelor naturale, în beneficiul consumatorilor casnici sau industriali. Prin prezența sa, Bursa Română de Mărfuri (BRM) va contribui la întărirea securității energetice în Moldova, ajutând la formarea celui mai bun preț pentru consumatorul final, iar în acest fel, la prevenirea oricăror crize pe piața de energie. În acest fel, BRM va ajuta Moldova să-și onoreze integral obligațiile legate la participarea sa în Comunitatea Energetică Europeană, în beneficiul cetățenilor săi.

img24005304

img24005304

img24005304

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!