ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul European // Un Centru Comunitar Multifuncțional a fost construit la Clișova, Orhei

09:30 | 12.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Locuitorii din satul Clișova, raionul Orhei, vor beneficia de serviciile unui Centru Comunitar Multifuncțional. Edificiul a fost construit de la zero printr-un proiect inclus în Programul Național „Satul European”. Investiția se ridică la 4,75 milioane de lei, transmite MOLDPRES. 

Noul Centru Comunitar va găzdui Primăria, Oficiul medicilor de familie, Oficiul poștal, Sectorul de poliție și Serviciul comunal. Aici vor fi deserviți cei aproximativ 1100 de locuitori ai satului, dintre care 200 sunt copii, asigurându-le acces la servicii publice și medicale de calitate. Toate spațiile vor fi complet echipate cu mobilier, tehnică și echipamente medicale, necesare pentru activitățile desfășurate acolo. Anterior, toate instituțiile publice funcționau într-o clădire veche a fostei cârmuiri a colhozului, care demult nu mai corespundea standardelor necesare.

Primarul din Clișova, Vladimir Rotaru, spune că acest proiect, susținut de toți oamenii din sat, era absolut necesar pentru comunitate. „În prezent, orice construcție este foarte binevenită în orice localitate a țării, deoarece satul prinde viață, renaște și își îndreaptă speranțele spre un viitor mai prosper și mai bogat. Decizia de a depune acest proiect în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I, a fost susținută unanim de către locuitorii noștri, după ample dezbateri.

Aveam nevoie de o infrastructură adecvată pentru toate instituțiile, unde sătenii să beneficieze de servicii de calitate, inclusiv medicale, și totodată cei 15 angajați ai acestor instituții publice să aibă condiții de muncă îmbunătățite. În trecut, pentru diverse proceduri medicale, oamenii erau nevoiți să meargă la Ciocâlteni sau Orhei, ceea ce implica cheltuieli de timp și bani, însă acum acestea vor fi disponibile pe loc”, a adăugat primarul.

Construcția Centrului Comunitar Multifuncțional în satul Clișova a costat 4,75 milioane de lei. Din valoarea totală a proiectului, 3,82 milioane de lei reprezintă finanțare din partea Guvernului, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională Locală, iar 928 de mii de lei reprezintă contribuția Administrației Publice Locale.

Potrivit datelor Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”, în Republica Moldova au fost reabilitate 82 de edificii culturale și 11 centre comunitare. 

img24005319

img24005319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!