ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IPM: Obligațiile agenților economici implicați în instalarea, reparația și deservirea tehnică a sistemelor de climatizare auto

10:32 | 12.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) continuă campania de informare adresată agenților economici implicați în instalarea, reparația și deservirea tehnică a sistemelor de climatizare auto, transmite MOLDPRES.

Conform legislaţiei, agenții economici autorizați au mai multe obligații. „Este vorba de interzicerea încărcării echipamentelor defecte: nu se permite încărcarea echipamentelor cu gaze fluorurate cu efect de seră dacă sistemul are scurgeri de agent refrigerant, până la finalizarea reparației; informarea posesorilor de automobile: agenții economici trebuie să notifice posesorii de autovehicule despre necesitatea înlocuirii componentelor sistemelor de climatizare predispuse la scurgeri, atunci când se constată uzura acestora; colectarea și păstrarea gazelor F: este obligatorie colectarea și păstrarea gazelor fluorurate în echipamente ermetice pentru a permite reciclarea și/sau eliminarea ulterioară a acestora; reducerea scurgerilor: se impune întreprinderea tuturor măsurilor de precauție necesare pentru a minimiza scurgerile de gaze fluorurate în timpul utilizării acestora”, explică IPM.

Sursa citată atenţionează şi asupra formării profesionale continue. „Agenții economici trebuie să asigure formarea profesională continuă și atestarea operatorilor, conform prevederilor Hotărârii Guvernului, care reglementează formarea și atestarea specialiștilor în domeniul tehnicii frigului ce conține hidroclorofluorcarburi și gaze fluorurate cu efect de seră”, menţionează ecologiştii.

Nerespectarea acestor obligații atrage răspunderea administrativă, contravențională sau penală, conform prevederilor Codului contravențional al Republicii Moldova. Sancțiunile includ amenzi între 600 și 900 lei pentru persoanele fizice și între 6000 și 9000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, se aplică și sancțiuni conform articolului 230 din Codul penal al Republicii Moldova.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă toți agenții economici din domeniu să respecte cu strictețe aceste prevederi pentru a contribui la protejarea mediului și la reducerea impactului negativ asupra stratului de ozon.

img24005324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!