ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța marchează Ziua Națională

11:25 | 14.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/.Republica Franceză marchează astăzi Ziua Națională. Franța este a doua putere economică europeană și a cincea – mondială și este țara care promovează mesajul democratic: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”, notează MOLDPRES.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și R. Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992. Timp de 32 de ani, au fost semnate 17 documente bilaterale în diferite domenii.

În procesul promovării agendei europene a ţării noastre, Franţa acordă sprijinul politic în calitatea sa de co-iniţiator al Grupului pentru Acţiunea Europeană „Prietenii Moldovei”.

Cu referire la domeniul comercial-economic, în anul 2019, volumul schimburilor comerciale cu Franţa a constituit 183 milioane USD. Exportul a înregistrat 36 milioane USD, iar importul - 147 milioane USD. Franţa deţine locul 12 în topul investitorilor străini în ţara noastră. Totodată, în Moldova activează Camera de Comerț și Industrie Franța-Republica Moldova.

O dimensiune importantă a cooperării moldo-franceze o constituie promovarea limbii franceze și a francofoniei. Franța oferă sprijin pentru clasele bilingve francofone din R. Moldova, formarea cadrelor didactice, promovarea mobilității academice și profesionale, dezvoltarea filierelor universitare francofone - specialități precum: drept, tehnologii informaționale, tehnologii alimentare, relații economice internaționale, medicină și gestionarea întreprinderii.

În premieră 13 polițiști și carabinieri ai Ministerului Afacerilor Interne au plecat în Franța pentru a participa la misiuni de securitate în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, Paris 2024.

Franța este o putere nucleară, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și membru NATO. De asemenea, Franța este membră a G7, G20, a zonei euro, a spațiului Schengen și găzduiește sediile Consiliului Europei, Parlamentului European și UNESCO. Franța joacă un rol important în istoria mondială prin intermediul influenței exercitate de cultura sa, de limbă și de valorile democratice, seculare și republicane pe care le-a promovat în ultimele două secole.

Franța este a doua putere economică europeană și a cincea - mondială. Este unul din liderii mondiali în sectoarele agroalimentar, aeronautic, al automobilelor, al produselor de lux⁠, al turismului și în cel al energiei nucleare⁠⁠. Cu 66,6 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2014, Franța este o țară dezvoltată, cu un indice al dezvoltării umane foarte ridicat.

Capitala țării este orașul Paris, limba oficială este franceza, iar moneda - euro. Drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate în albastru, alb și roșu. Imnul național este „La Marseillaise”. 

În fiecare an pe 14 iulie, Franța sărbătorește Ziua Națională. Prin această zi se celebrează 2 evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat, și anume Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei. În onoarea Republicii Franceze, această zi este sărbătorită și în alte țări din Europa.

img24005351

img24005351

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!