Reforma RESTART // MMPS a lansat rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței și infracțiunilor
13:43 | 15.07.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a lansat astăzi rețeaua națională de specialiști în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor. În cadrul evenimentului, specialiștii din domeniu au beneficiat de un lot de echipamente IT oferit de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), cu suportul financiar al Uniunii Europene, informează MOLDPRES.
La eveniment a participat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și 51 de specialiștii din toate cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, de la Chișinău și din UTA Găgăuzia.
În debutul evenimentului, ministrul Alexei Buzu a subliniat că măsura face parte din reforma „Restart”.
„Nu vom avem progrese în domeniul prevenirii violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor fără acțiuni bine definite în acest scop. În 2024, avem peste 60 de specialiști în acest domeniu. În fiecare structură din raioanele din țară există un astfel de angajat. Este un prim pas ca să mișcăm lucrurile spre bine. Rețeaua națională va ajuta la identificarea cazurilor care nu sunt raportate. Doar săptămâna trecută în sistem au fost raportate 130 cazuri de violență. Vom investi în competențele specialiștilor prin instruire. Astăzi aceștia vor beneficia de calculatoare și materiale de birotică pentru a realiza sarcinile mai eficient. Vă îndemn să fiți activi și să muncim prin coordonare. Ne propunem lunar să organizăm întâlniri în cadrul rețelei și să stabilim misiunile exacte”, a spus Alexei Buzu.
La rândul său, șeful de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel, a reafirmat susținerea eforturilor Guvernului în lupta împotriva traficului de persoane.
„Parteneriatul nostru de lunga durată a dus la consolidarea sistemului social. Statul are datoria de a preveni aceste fenomene, să susțină reabilitarea victimelor și promovarea drepturilor acestora. Susținem dezvoltarea și consolidarea cunoștințelor specialiștilor pentru a ajuta victimele. În ultimele luni, împreună am reușit organizarea cursurilor pentru 400 de angajați. Totodată, echipamentele oferite astăzi vor contribui semnificativ la calitatea muncii acestora”, a remarcat Damien Fresnel.
Viorica Țâmbalari, directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, a specificat că mizează pe suportul specialiștilor din teritoriu pentru a răspunde rapid nevoilor victimelor.
„Reprezint o agenție nou creată în Republica Moldova. Depunem tot efortul pentru a combate acest fenomen dureros despre care vorbim din ce în ce mai des. Atestăm că numărul de raportări crește rapid, fapt care vorbește că persoanele au încredere în instituțiile statului. Totodată, crește și responsabilitatea de a răspunde rapid și eficient solicitărilor. Îmi doresc împreună să facem o echipă bună, astfel încât nici o femeie sau copil să nu treacă prin aceste suferințe sau când acestea se adresează la noi să primească un răspuns adecvat și să găsim împreună soluții potrivite”, a afirmat Viorica Țâmbalari.
Funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor a fost instituită începând cu anul curent, urmare lansării reformei în domeniul asistenței sociale „Restart”, în vederea implementării politicilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dar și reabilitării victimelor la nivel local. Anterior această funcție nu exista și nu era claritate în intervențiile pe cazurile de violență în familie.