ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „La Cotihana” – o staţiune turistică de agrement în sânul naturii, situată în inima raionului Cahul

14:57 | 16.07.2024 Categorie: Moldova Turistică

„La Cotihana” – un complex turistic care se dezvoltă cu suportul UE

La doar câțiva kilometri de municipiul Cahul, în localitatea Cotihana, în plină pandemie a fost deschis pentru vizitatori baza de odihnă și de agrement „La Cotihana”.  

În spatele acestei afaceri stă Nicolae Căpraru. Împreună cu soția sa gestionează acest complex, care a devenit un adevărat refugiu pentru vizitatori, fiind amplasat în sânul naturii. 

„În anul 2020, în perioada pandemiei, a fost solicitat foarte mult serviciul de cazare în natură. Atunci, noi ne-am gândit că zona noastră poate oferi serviciul dat”, povestește Nicolae Căpraru.

"Ne bucurăm de vizitatori și oaspeți din țară și din afară”

Cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), antreprenorul a reușit să-și diversifice gama de servicii. 

„Datorită proiectului ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’, am construit mai multe căsuțe, unde acum cazăm în jur de zece persoane și ne bucurăm de mulți vizitatori și oaspeți din țară și din afară”, afirmă Nicolae Căpraru.

Antreprenorul a construit patru căsuțe de locuit, dintre care trei cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Oaspeții care aleg să petreacă un sejur „La Cotihana” au propria lor bucătărie în aer liber, iar pentru copii, antreprenorul a amenajat un complex de joacă.

"Grație suportului din partea Uniunii Europene, am reușit să facem față provocărilor"

„Grație suportului din partea Uniunii Europene, am reușit să facem față provocărilor. Am atras mai mulți vizitatori și am creat mai multe locuri de muncă”, povestește Nicolae Căpraru. 

Antreprenorul a beneficiat de suport în cadrul concursului de finanțare pentru antreprenori, în cadrul Grupului de Acțiune Locală „Cişmeaua Sudului” și al clusterului turistic „VIA Cahul”, susținute financiar de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. 

Raionul Cahul este situat în partea de sud a Republicii Moldova, pe malul stâng al râului Prut. La nord, raionul are hotare administrative cu raionul Cantemir, la nord-est și sud-est cu localități separate ce fac parte din componența UTA Găgăuzia, la est cu raionul Taraclia, la sud cu Ucraina, la vest pe râul Prut cu România. Municipiul Cahul este situat pe râul Frumoasa la distanță de 175 km de municipiul Chișinău și la 60 km de Galați, România.

Prin porțiunea de 1200 metri pe litoralul Dunării este asigurat accesul la Marea Neagră și bazinul acvatic al Europei Centrale și de Est. Raionul are conexiune directă cu Uniunea Europeană prin România. Conexiunea se asigură prin intermediul celor două puncte vamale: Cahul–Oancea și Giurgiulești–Galați. La est raionul are conexiune cu Ucraina prin două puncte vamale: Palanca–Maiaki Udobnoe, inclusiv una feroviară — Giurgiulești–Reni.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele două regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate. Programul  susține cele două regiuni prin: eficientizarea guvernării – îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat – sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative – implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.

Cor. Lilia Grubîi

img24005414

img24005414

img24005414

img24005414

img24005414

img24005414

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!