ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transferul energiei electrice spre Ucraina a fost suspendat

15:15 | 16.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. În perioada 12-21 iulie curent, capacitatea de transfer de energie electrică pentru schimburi comerciale pe granița Moldova/Ucraina va fi limitată la valori de 0 MW pe ambele direcții. Anunțul a fost făcut astăzi de către Moldelectrica. Întreprinderea a precizat că decizia de a limita capacitatea de transport a energiei electrice prin liniile de înaltă tensiune a fost luată în urma majorării consumului de energie electrică în Republica Moldova, care inevitabil a dus și la schimbarea parametrilor tehnici, cauzate de condițiile meteorologice extreme și temperaturile ridicate din ultima perioadă, transmite MOLDPRES.

„Unul din efectele negative a temperaturilor ridicate este supraîncălzirea conductorului și modificarea distanței dintre conductorul de fază și sol, numite și săgețile liniilor electrice aeriene care duce la micșorarea capacității de transfer”, a anunțat Moldelectrica.

Potrivit întreprinderii, temperaturile înalte determină creșterea rezistenței termice a conductoarelor, ceea ce duce la dilatarea acestora și, implicit, la schimbarea lungimii conductorului, reducând distanța pe verticală, până la sol. „Aceste modificări fizice pot afecta stabilitatea structurală și funcționarea sigură a rețelei. Pentru a preveni riscurile asociate, inclusiv supraîncărcările și posibilele întreruperi, OTS a implementat măsuri de gestionare a capacității de transfer”, a comunicat sursa citată.

Astfel, în ultima săptămână, Î.S. „Moldelectrica” a înregistrat trei deconectări pe segmentul de linie electrică aeriană (LEA) 400 kV Vulcănești-MGRES. Aceste deconectări au fost condiționate, potrivit responsabililor, de variațiile termice și solicitările mecanice accentuate asupra conductorilor. Un alt factor de menționat este înrăutățirea condițiilor de răcire a instalațiilor de generare care implică unele limitări asupra disponibilității acestora de generare.

img24005415

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!