ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact: Lecții și perspective după un an de implementare a proiectului de îmbunătățire a managementului ariilor protejate din R. Moldova

15:03 | 16.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a găzduit ieri prima ședință a Comitetului de supraveghere în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către AO Societatea Ecologică „Biotica” și AO EcoContact. În cadrul acesteia a fost prezentat și aprobat raportul de activitate al proiectului în perioada 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024, transmite MOLDPRES.

Astfel, în perioada raportată au fost desfășurate mai multe activități, printre care: ședințe cu părțile principale interesate, proceduri de achiziție, inclusiv una internațională.

„Totodată, a fost inițiat procesul de analiză a lacunelor legislative și elaborare a amendamentelor la Legea privind fondul ariilor naturale, precum și a fost inițiată evaluarea regulamentele locale existente în comunitățile parte ale ariilor protejate, precedată de ședințe locale privind identificarea necesităților în acest sens. În vederea elaborării ghidului pentru administratorii ariei protejate, a rapoartelor de evaluare a capacităților ariilor protejate, a analizei competențelor ariilor protejate și a registrului de competențe pentru autoritățile ariilor protejate au fost deja elaborați Termenii de Referință pentru consultanța internațională și publicate anunțurile de invitație la licitație. A fost inițiată procedura de elaborare a Conceptului tehnic pentru Sistemul Informațional Automatizat Cadastrul de stat al ariilor protejate”, explică EcoContact.

În vederea restaurării ariilor protejate, au fost desfășurate opt ședințe cu administrațiile ariilor protejate și cu părțile interesate locale pentru a identifica principalele probleme și ariile prioritare specifice. În context, au fost selectate cinci specii rare de plante pentru a fi cultivate și reintroduse în habitatele lor naturale, precum și au fost instalate 23 de cuiburi artificiale pentru trei specii de păsări rare.

Potrivit EcoContact, activitățile de infrastructură inițiate vizează construirea unei stații de epurare a apelor uzate pentru instituția de învățământ din satul Răscăieți , raionul Ștefan Vodă, instalarea unui turn de apă în satul Tudora din acelaşi raion și amenajarea unei sonde arteziene în satul Cârnățeni, raionul Căușeni.

La capitolul lecții învățate în această perioadă se accentuează necesitatea cooperării și schimbului de experiență și informații între autoritățile publice locale și managerii ariilor protejate pentru identificarea problemelor comune și împărtășirea necesităților în ceea ce privește proiectele de infrastructură, gestionarea ariilor, aspectelor de reglementare etc., rezumă sursa citată.

img24005416

img24005416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!