ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului // Incendiul din pădurea de la Cahul: „Pentru reabilitare, va fi nevoie de şapte ani și se vor cheltui peste 600 de mii de lei”

12:55 | 17.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/.  Va fi nevoie de şapte ani și se vor cheltui peste 600 de mii de lei (30 mii de euro) pentru a readuce pădurea din Cahul în starea în care era înainte de incendiu. Constatarea a fost făcută de echipa reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Agenţiei Moldsilva, în urma deplasării la Ocolul Silvic Cahul, unde zilele trecute au fost afectate de foc circa 20 hectare de teren, transmite MOLDPRES.

„S-a constatat că incendiul a afectat în total aproximativ 20 de hectare de teren. Din această suprafață, 12,4 hectare reprezintă pădure din fondul forestier, iar 7,6 hectare sunt terenuri acoperite cu vegetație, proprietatea Administrației Publice Locale. În cadrul Ocolului Silvic Cahul, incendiul a izbucnit în trupul de pădure Cahul, parcela 100, afectând circa 12,4 hectare de pădure din fondul forestier. Din acestea, 7 hectare de arborete tânăr de salcâm, cu vârsta între 4 și 7 ani, au ars integral, iar celelalte 5,4 hectare de pădure au fost afectate parțial, în mare parte arzând doar stratul erbaceu”, explică Ministerul Mediului.

Pe parcursul vizitei, s-a decis că suprafața de 7 hectare de arboret tânăr, distrusă integral, va fi inclusă pentru replantare în toamna acestui an, iar în celelalte zone afectate se va interveni cu completări necesare.

„Cetățenii sunt rugați să fie extrem de vigilenți. Din cauza acestui incendiu, va fi nevoie de 7 ani și se vor cheltui peste 600 de mii de lei pentru a readuce pădurea în starea în care era înainte de incendiu. Daunele produse mediului sunt foarte greu de restabilit, costisitoare și uneori chiar irecuperabile. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să evite activitățile care pot genera foc deschis în natură și să respecte cu strictețe regulile de prevenire a incendiilor”, indică sursa citată.

În după amiaza zilei de luni, 15 iulie, pompierii din sudul țării au fost solicitați la lichidarea unui incendiu de pădure la Cahul. Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au fost îndreptate șase echipe de pompieri și cinci unități de tehnică din cadrul autorităților publice locale.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat despre extinderea perioadei caracterizată de Cod galben de pericol de incendiu, valabil pe întreg teritoriul ţării țării. Potrivit meteorologilor, în perioada 16-22 iulie, în aceste zone se va menține pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, repetat îndeamnă populația să fie prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor forestiere și de vegetație uscată. În timpul odihnei în spații forestiere persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, precum şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.

 

 

 

img24005436

img24005436

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!