ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În grădinițele din patru raioane va fi implementată o nouă formulă de finanțare

13:09 | 17.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Din anul 2025, în grădinițele din patru raioane din țară va fi implementată o nouă formulă de finanțare. Propunerea a fost făcută de Ministerul Educației și Cercetării. Raioanele vizate sunt Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni. Noul proiect a fost prezentat în cadrul unei discuții a ministrului Dan Perciun cu șefii direcțiilor de învățământ, cu directorii de grădinițe și reprezentanții administrației publice locale din cele patru raioane, transmite MOLDPRES. 

Decizia a fost luată după ce în perioada octombrie 2023 – februarie 2024, MEC a efectuat o analiză a finanțării grădinițelor în Republica Moldova. Aceasta a relevat că există diferențe mari în cheltuielile per copil între grădinițe, ceea ce reflectă inegalități în distribuția resurselor financiare. Totodată, mai multe instituții  sunt subfinanțate în comparație cu necesarul real, bazat pe numărul de copii încadrați și nevoile specifice ale acestora, iar numărul de locuri disponibile și gradul de încadrare a copiilor variază considerabil între diferite regiuni și localități.

„Aceste discrepanțe în cheltuielile per copil între regiunile urbane și cele rurale sunt un indicator al inegalităților structurale din sistemul de finanțare a grădinițelor din țara noastră. Aceste diferențe nu numai că reflectă variații în costurile operaționale, dar și modul în care resursele sunt alocate, de cele mai multe ori în baza finanțării istorice. Diferențele în finanțare pot influența și accesul la educație. În regiunile cu fonduri insuficiente, grădinițele sunt nevoite să crească numărul de înscrieri în grupe, ceea ce duce la supraîncărcarea acestora, sau să reducă numărul serviciilor pe care le oferă, afectând astfel accesul copiilor la educație timpurie de calitate”, a notat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Pentru a soluționa aceste probleme, ministerul a propus revizuirea metodologiei de finanțare pentru a asigura că alocările reflectă mai precis nevoile reale ale fiecărei grădinițe, ajutând factori care influențează costurile operaționale și nevoile educaționale, precum și prezența copiilor cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități sau prezența copiilor vorbitori de altă limbă decât cea de stat.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023 în Republica Moldova activau 1479 instituții de educație timpurie.

img24005438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!