ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BRD a lansat un Ghid de suport pentru cetățenii care decid să revină în Republica Moldova

09:34 | 18.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Biroul Relații cu Diaspora /BRD/ a lansat un Ghid de suport la revenirea în Republica Moldova, destinat atât cetățenilor Republicii Moldova care planifică să revină acasă, cât și celor deja reîntorși de peste hotare. Scopul ghidului este de a furniza informațiile necesare pentru o revenire și reintegrare reușită, transmite MOLDPRES. 

„În ghid veți găsi informații privind reînnoirea actelor, repatrierea bunurilor, echivalarea studiilor, accesarea serviciilor medicale și sociale, precum și oportunități de inițiere și dezvoltare a afacerilor”, este menționat în Ghidul lansat de BRD.

Mai exact, documentul conține informații despre serviciile oferite de stat, oportunități de angajare în câmpul muncii, formare profesională și ghidare în carieră, accesarea fondurilor de stat pentru inițierea unei afaceri și a serviciilor de consultanță în gestionarea afacerii, utilizarea profitabilă a economiilor.

În plus, ghidul descrie oportunitățile economice și oferă informații importante despre serviciile care asigură integrarea socială a cetățeanului revenit și a familiei acestuia: servicii de (re)integrare a copiilor în instituțiile de învățământ, oportunități de încadrare în sistemul de asigurări sociale și medicale.

Informațiile din ghid sunt de natură generală, iar pentru cazuri specifice, acesta include adrese, numere de contact și link-uri utile către resurse și instituții specializate care pot oferi asistența necesară. Sperăm că informațiile prezentate sunt utile și oferă o imagine de ansamblu asupra pașilor de urmat și serviciilor disponibile pentru a facilita (re)integrarea în societate.

Materialul a fost elaborat de Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu suportul financiar oferit de Guvernul Elveției în cadrul Proiectului „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrului politic și instituțional” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a.

img24005462

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!