ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Infrastructura ANSP va fi modernizată

15:22 | 18.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ vor fi dotate cu echipament modern pentru a eficientiza răspunsul autorităților în caz de pandemii. Parlamentul a ratificat astăzi un Acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, comunică MOLDPRES.

Astfel, țara noastră va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de peste 5,6 milioane de euro pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii.

Banii sunt destinați pentru reparația capitală a edificiilor și laboratoarelor ANSP, consolidarea rețelei naționale de laboratoare și dotarea acestora cu echipamente moderne. La fel, va fi revizuit cadrul legislativ pentru consolidarea sistemului de biosiguranță și de biosecuritate.

O altă componentă a proiectului este fortificarea sistemului de supraveghere și răspuns atât pentru pandemii, cât și pentru urgențe de sănătate publică. În acest sens, sistemul național de supraveghere va fi digitalizat.

Banii vor fi alocați prin intermediul Fondului Pandemic. În cadrul aceluiași proiect, țara noastră va mai beneficia de un grant de 4,3 milioane de dolari, acordat de Organizația Mondială a Sănătății.

img24005484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!