ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Referendum 2024 // Prof. Emil Ceban, rectorul USMF, poeta Irina Nechit și președintele „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, susțin integrarea europeană a R. Moldova: „Vom merge la referendum, deoarece suntem responsabili pentru destinul nostru”

15:00 | 19.07.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/.

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. 

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma. 

Agenția MOLDPRES lansează o campanie cu genericul „Referendum 2024”, în cadrul căreia vom intervieva, pe parcursul următoarelor trei luni, cetățenii R. Moldova, inclusiv personalități, profesori, medici, funcționari, studenți, antreprenori etc., pentru a le afla opinia vizavi de necesitatea participării și exprimării opțiunii în cadrul plebiscitului de pe 20 octombrie 2024. 

Uniunea Europeană înseamnă pace și siguranță, iar integrarea europeană ar permite alinierea agriculturii autohtone la standardele europene, dar și accesarea de către universitățile din R. Moldova a fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru cercetare și proiecte educaționale. De această părere sunt rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), prof. Emil Ceban, președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, și poeta, scriitoarea și publicista Irina Nechit. Potrivit celor trei personalități, participarea la referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova este o datorie civică a oricărui cetățean. 

Prof Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”: „Referendumul este un eveniment istoric ce va influența direcția politică a țării noastre, va consolida relațiile internaționale și va asigura progresul social și economic” 

Pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o serie de avantaje și oportunități de dezvoltare și recunoaștere internațională a instituției. Universitatea va putea beneficia de mai multe parteneriate cu alte instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană, facilitând schimburile academice, proiectele comune de cercetare și mobilitatea studenților și profesorilor, menționează rectorul instituției Emil Ceban.  

„Aderarea ne-ar permite să accesăm fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru cercetare și proiecte educaționale. Aceasta ar putea îmbunătăți semnificativ resursele disponibile pentru studenți și personalul academic. Diplomele eliberate de Universitate ar fi recunoscute mai ușor în toate țările membre ale UE, facilitând accesul absolvenților noștri la oportunitățile de muncă și studii în Europa”, a menționat rectorul USMF. 

Participarea la referendum, susține Emil Ceban, este o obligație civică pentru fiecare cetățean. 

„În acest mod, confirmăm poziția noastră clară pentru vectorul european și dezvoltarea durabilă a statului. Este un eveniment istoric ce va influența direcția politică a țării noastre, va consolida relațiile internaționale și va asigura progresul social și economic. Este important să punem accent pe valorile europene precum demnitatea, libertatea, democrația, egalitatea, pentru a consolida statul de drept și a garanta respectarea drepturilor universale și a libertăților fundamentale ale omului, și pentru a ne asigura un viitor sigur și prosper la noi acasă. Vă îndemn pe fiecare să contribuiți la edificarea Moldovei Europene!”, a conchis rectorul. 

Irina Nechit, poetă, scriitoare și publicistă: „Nu doar nivelul de trai înalt din UE ne face să avem încredere în vectorul european, ci și componenta culturală a modelului de existență occidental”

Poeta, scriitoarea și publicista Irina Nechit vine cu un îndemn către societate să evite stereotipii în discursurile pe tema integrării europene și referendumului și să dea dovadă de maximă responsabilitate.

„Să nu admitem superficialitatea în procesul de integrare europeană”, îndeamnă scriitoarea.

„Da, cuvântul-cheie în opțiunea noastră proeuropeană este responsabilitatea. Vom merge la referendum, deoarece suntem responsabili pentru destinul nostru, al copiilor și nepoților noștri. Sunt prea mari pericolele, amenințările dinspre est, dinspre o zonă geopolitică unde s-au înrădăcinat o dictatură și un spirit de agresiune fără precedent. Urmărim cu maximă îngrijorare cum liderii de la Kremlin împreună cu armata rusă distrug Ucraina, și cum își prezintă crimele drept o normalitate. Doar în Uniunea Europeană ne vom simți în siguranță și vom putea participa direct la eforturile statelor democratice europene de a aduce pacea pe continent”, a menționat publicista solicitată de MOLDPRES.

Pentru Irina Nechit, Uniunea Europeană înseamnă un spațiu al libertății, al creativității, al valorilor umane clădite de secole și milenii.

„Nu doar nivelul de trai înalt din UE ne face să avem încredere în vectorul european, ci și componenta culturală a modelului de existență occidental. Este important să avem acces la bogăția, diversitatea culturală a țărilor din Uniunea Europeană, una dintre aceste țări fiind România, căreia în suntem recunoscători pentru sprijinul puternic în înaintarea noastră pe calea europeană”, a conchis scriitoarea.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”: „Să aliniem agricultura la standardele europene - un obiectiv esențial în contextul schimbărilor climatice”

Integrarea europeană pentru producătorii agricoli înseamnă standarde noi, produse agricole competitive și noi piețe de desfacere. Volumul de mere exportate către piața Uniunii Europene practic s-au dublat, de la 12 mii de tone în 2022 - 2023, la 22 de mii de tone în 2023 - 2024. Destinația principală pentru mere în UE este România, cu o pondere de peste 90% din cota de export. Merele moldovenești au fost exportate și către Suedia, Germania, Marea Britanie și Olanda. 

„Republica Moldova este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru ne impulsionează să aliniem agricultura noastră la standardele europene, asigurând competitivitatea și calitatea fructelor moldovenești pe piața UE. Acest obiectiv este esențial, mai ales în contextul schimbărilor climatice actuale, iar investițiile în infrastructura post-recoltare și adaptarea inovațiilor în acest segment, devin tot mai importante”, afirmă Vitalie Gorincioi. 

În pofida tuturor provocărilor cu care s-au confruntat producătorii și exportatorii în sezonul 2023 - 2024, au fost exportate 133 de mii de tone de mere, din recolta anului trecut, în peste de 30 de țări ale lumii, comparativ cu 124 de mii de tone de mere exportate în sezonul precedent. 

img24005510

img24005510

img24005510

img24005510

img24005510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!