ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La USM a fost deschis un Centru de date performant, cu sprijinul Băncii Mondiale

14:04 | 19.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat din Moldova a fost deschis un Centru de date performant. Acesta a fost dotat cu echipamente achiziționate cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Datorită noilor funcționalități, studenții și profesorii vor putea accesa informații din bibliotecile digitale ale instituțiilor de învățământ din întreaga lume, transmite MOLDPRES.

Centrul va putea monitoriza toate aspectele de funcționare a rețelei universitare, care permite generarea unui flux mai mare de date. Acesta este destinat să asigure necesitățile cercetătorilor universitari în calcule complexe. De asemenea, noul Centru va fi un suport de bază pentru noul program de master în Inteligența Artificială și Științe Digitale lansat în acest an de USM.

Mai decât atât, Centrul de date oferă posibilitatea de integrare la centrele de cercetare europene, având opțiunea să se facă schimb de date și resurse de calcul cu universitățile europene.

La inaugurarea Centrului a fost prezent ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a afirmat că investițiile făcute de Banca Mondială pentru dezvoltarea infrastructurii și a programelor de studii sunt parte a efortului de a moderniza și a crește competitivitatea instituțiilor de învățământ superior. „Astăzi, universitățile noastre nu mai arată așa cum arătau acum 10-20 de ani. De anul viitor vom extinde acest proiect cu încă circa 30 mln de euro pentru instituțiile de învățământ superior din țară”, a spus ministrul.

În același timp, USM a mai inaugurat două aule, care reprezintă spații moderne și inovative datorită dotărilor făcute cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Universitatea a beneficiat de două granturi de la Banca Mondială în valoare totală 5 mln 580 mii euro, resurse care le utilizează pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate circa 25 mln euro pentru modernizarea a șapte universități și șase colegii pedagogice din țară.

img24005519

img24005519

img24005519

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!