Reprezentanții USMF „Nicolae Testemiţanu” au participat la un stagiu în cadrul proiectului moldo-român „BioMedPlant”
11:37 | 23.07.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Profesorul universitar Tatiana Calalb, șefa Catedrei de farmacognozie și botanică farmaceutică, și conferențiarul universitar Cristina Ciobanu de la Catedra de tehnologie a medicamentelor de la Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”, au realizat un stagiu la Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (UȘAMV) din București, România, informează MOLDPRES.
Astfel, în perioada 8-19 iulie curent, reprezentanții Facultății de Farmacie au fost familiarizați cu activitățile universității gazdă, infrastructura campusului studențesc, laboratoarele Centrului, serele și terenurile experimentale etc. De asemenea, delegația USMF a avut întrevederi cu echipa administrativă a UȘAMV – prorectorul pentru internaționalizare și relații studenți Florin Stănică, decanul Facultății de Horticultură Adrian Asănică, directorul Centrului - profesorul universitar Liliana Bădulescu, directorul pentru relații internaționale și mobilitate, Adina Someșan, cu care au abordat obiectivele proiectului, precum și modalitățile de realizare și promovare a rezultatelor acestuia.
Reprezentantele USMF au participat și la expoziții de prezentare a produselor cultivate pe terenurile experimentale ale Centrului, oportunitate pentru a prezenta realizările și inovațiile universității în domeniul agriculturii și cercetării experimentale.
„Proiectul oferă USMF „Nicolae Testemițanu” oportunități de cercetare într-un centru științific modern, lucru în echipă, schimb de experiență de cercetare și management, avansare în studiul compușilor chimici de interes farmaceutic, și nu în ultimul rând, consolidarea colaborării interinstituționale”, a menționat profesorul Tatiana Calalb.
Aceasta a fost prima mobilitate organizată în cadrul proiectului de cercetare BioMedPlant „Valorificarea plantelor medicinale spontane și cultivate ca surse de compuși bioactivi prin utilizarea tehnicilor avansate de micropropagare”, lansat la 8 iulie curent. Proiectul este implementat de UȘAMV în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemiţanu” și Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău.