ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezervația naturală ”Codrii” va fi dezvoltată cu ajutorul Austriei

13:58 | 26.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Rezervația naturală ”Codrii” va beneficia de asistență pentru dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor. Activitățile, obiectivele și modalitățile de colaborare între echipa de implementare a proiectului „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor ”și administrația Rezervației naturale ”Codrii” au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru, desfășurată ieri, la sediul rezervației, transmite MOLDPRES.

Participanții la ședință, reprezentanți ai AO EcoContact, ai AO Societatea Ecologică ”Biotica” și ai administrației rezervației naturale ”Codrii” eu evaluat necesitățile stringente ale ariei protejate și au stabilit o listă de acțiuni necesare pentru creșterea capacității ecologice ale acesteia și pentru îmbunătățirea capacității administrației în vederea gestionării eficiente a ariei protejate. Astfel, au fost stabilite activități de împădurire/reconstrucție ecologică, pentru a asigura durabilitatea și adaptarea la schimbările climatice, precum s-a discutat referitor la inițierea lucrărilor de infrastructură în rezervației, în limitele admise de regimul de protecție. „În context, a fost atrasă atenția asupra necesității de conservare și consolidare a muzeului Naturii, care are un rol important în educarea și informarea publicului, patrimoniul acestuia constituind 500 mostre de specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni și insecte. De asemenea, sunt expuse și particularitățile a 23 de cuiburi caracteristice diferitor specii de păsări”, explică EcoContact.

Potrivit sursei citate, un alt obiectiv abordat vizează oferirea suportului juridic, fiscal și informațional pentru integrarea serviciilor ecosistemice la nivel național și local. În acest sens, a fost menționat inițierea procesului de analiză a lacunelor legislative și elaborare proiectului de act normativ în domeniul managementului integrat al ariilor naturale protejate de stat, precum și a fost inițiată evaluarea regulamentele locale existente în comunitățile parte ale ariilor protejate. Totodată, urmează a fi elaborat ghidului pentru administratorii ariei protejate, precum și noi modele de reglementare atât pentru utilizatorii de resurse, comunitățile locale și administrațiile ariilor protejate.

În cadrul ședinței a fost subliniată și importanța informării și educării populației privind necesitatea conservării biodiversității, prevenirea activităților dăunătoare, promovarea educației ecologice, a beneficiilor economice și culturale, precum și responsabilizarea, îmbunătățirea participării comunității în activități de conservare și protecție.

Proiectul „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” este finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către AO Societatea Ecologică „Biotica” și AO EcoContact. Scopul proiectului vizează creșterea eficienței ariilor protejate în reducerea pierderii biodiversității și de a avea un impact major asupra implementării noii Strategii de Mediu până în 2033 prin îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova.

img24005695

img24005695

img24005695

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!