ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Viitorul R. Moldova este în UE, afirmă Vadim Codreanu, director ODA, Pavel Cerbușca, director LT „Aristotel”, și Igor Russu, primar Băxani, Soroca: „UE este un simbol al coeziunii, statele-membre pun accent pe valori precum pacea, dreptatea, libertatea”

17:56 | 26.07.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Integrarea în Uniunea Europeană (UE) oferă acces la piețe mai mari și la programe europene de sprijin pentru inovare și dezvoltare. Indiferent de opiniile politicienilor, cetățenii trebuie să își spună părerea și să confere o anumită legitimitate vectorului european al Republicii Moldova. Referendumul din toamnă este un exercițiu de importanță națională, care va facilita procesul de aderare la UE. Opiniile au fost exprimate de către Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Pavel Cerbușca, director al Liceului Teoretic „Aristotel” și Igor Russu, primar al satului Băxani, raionul Soroca, în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024” desfășurată de Agenția Informațională MOLDPRES.

Vadim Codreanu, director ODA: „În fața mediului de afaceri din țara noastră se deschide o piață imensă”

„Integrarea europeană înseamnă pentru antreprenorii din Republica Moldova transfer de tehnologii moderne și produse, servicii competitive. În fața mediului de afaceri din țara noastră se deschide o piață imensă, Uniunea Europeană oferind programe de sprijin.

În contextul în care Republica Moldova avansează pe calea integrării europene, este crucial să subliniem importanța perspectivelor de creștere a competitivității și inovării de care pot beneficia antreprenorii. Integrarea în UE oferă acces la piețe mai mari și la programe europene de sprijin pentru inovare și dezvoltare. Antreprenorii pot beneficia de transfer de know-how și tehnologie, colaborări internaționale și oportunități de networking, ceea ce contribuie foarte mult la creșterea competitivității afacerilor moldovenești pe piața europeană.

Programele de suport antreprenorial gestionate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin intermediul unui acord de grant în valoare de 8 milioane de euro, semnat în mai 2023, în cadrul proiectului „UE pentru IMM-uri”.

Astfel, în anul 2023, ODA a acordat sprijin financiar în valoare de 51,36 de milioane de lei pentru 93 de companii participante în cadrul celor șapte programe de stat gestionate. Dintre acestea, 47 de afaceri, ceea ce reprezintă 51%, sunt gestionate de către femei, iar 46 - de bărbați, adică 49%”.

Pavel Cerbușca, director al Liceului Teoretic Republican „Aristotel”: „UE este viitorul, aici ne vom regăsi în următorii ani, chiar dacă va trebui să luptăm și să demonstrăm lucrul acesta”

„Referendumul care se va desfășura la 20 octombrie este un exercițiu electoral foarte important, iar cetățenii trebuie să-și expună opinia și să contribuie la luarea deciziilor. Indiferent de opiniile exprimate de politicieni, acest eveniment trebuie să fie promovat și explicat în special tinerilor, pentru că aceștia trebuie să participe la referendum și să-și demonstreze poziția lor în societate.

Uniunea Europeană este percepută în mediul academic din Republica Moldova drept o comunitate de state care acționează în comun pentru promovarea valorilor și menținerea păcii. În același timp, în comunitatea europeană fiecare state se regăsește, păstrându-și tradițiile și identitate.

Uniunea Europeană este un simbol al coeziunii, pentru că statele-membre încearcă împreună să pună accent pe valori precum pacea, dreptatea, libertatea. Pentru aceste valori au luptat strămoșii, iar noi acum suntem puși într-o situație în care trebuie să facem o anumită alegere. Este clar că aceasta trebuie să fie pentru toți cetățenii Republicii Moldova un element prin care să înțeleagă că UE este viitorul, aici ne vom regăsi în următorii ani, chiar dacă va trebui să luptăm și să demonstrăm lucrul acesta și în interiorul, și pe exteriorul republicii. Este ceea ce va face ca noi să avem prosperitate, adică ceea ce-și doresc oamenii - salarii mai mari, respectarea legii și ca ei să se simtă cu adevărat cetățeni europeni”.

Igor Russu, primar, satul Băxani, Soroca: „Referendumul din toamnă este un exercițiu de importanță națională, care va facilita procesul de aderare la UE”

„Eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău privind adoptarea standardelor europene este o bună oportunitate pentru dezvoltarea regională, modernizarea localităților rurale și îmbunătățirea condițiilor de trai în satele R. Moldova. Pentru satul Băxani, Soroca, UE însemnă prosperitate, infrastructură dezvoltată, învățământ și asistență socială de calitate.

Împreună cu locuitorii satului, de fiecare dată ne mobilizăm pentru a îmbunătăți condițiile de trai. Satul este aprovizionat cu apă potabilă. Este instalată iluminarea stradală. Ne-am dori mult să reabilităm porțiunile de drum din localitate. Ne propunem să realizăm proiecte privind eficiența energetică și energia verde. Pentru aceasta continuăm să scriem proiecte, deoarece bugetul local este foarte mic. Împreună, cu suportul partenerilor de dezvoltare, sunt sigur că putem realiza lucruri frumoase în localitățile rurale din țara noastră.

Într-un stat democratic, fiecare cetățean are dreptul să-și expună părerea. Doar prin intermediul referendumului putem afla opinia cetățenilor și direcția în care vor să meargă aceștia. Astfel, referendumul din toamnă este un exercițiu de importanță națională, care va facilita procesul de aderare la UE”.

img24005708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!