Calitatea fructelor moldovenești pentru export va fi evaluată în cadrul unui nou program susţinut de USAID
10:21 | 27.07.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Evaluarea calității fructelor înainte de export este o cerință obligatorie pentru producători și exportatori. Ca acest proces să fie cât mai uşor, Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat un Program de îmbunătățire a calității fructelor - cireșe, caise, mere, prune și struguri de masă, transmite MOLDPRES.
Experții programului vor consolida capacitățile specialiștilor din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare de a pune în aplicare standardele de evaluare a calității fructelor, sporind astfel competitivitatea acestora pe piețele internaționale.
„Datorită eforturilor comune de marketing și a investițiilor masive în infrastructura post-recoltare, în ultimii 5 ani, fructele moldovenești se bucură de succese remarcabile pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Alinierea la cerințele pieții și păstrarea parteneriatelor stabile, fără o abordarea sistemică a controlului calității fructelor, la toate etapele de producere, este imposibil”, estimează directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.
Scopul programului este de a instrui specialiștii din cadrul întreprinderilor, cu potențial de export, să implementeze un sistem de evaluare a calității produselor și să îmbunătățească schimbul de informații între departamente și clienți cu privire la standardele de calitate. Aceasta va contribui la respectarea cerințelor țării de export și a importatorilor, și va reduce numărul de reclamații și riscuri de imagine.
Fructele de calitate înaltă sunt comercializate pe piețele externe la prețuri competitive. Asigurarea calității fructelor generează atât venituri, cât și consolidează încrederea partenerilor internaționali și facilitează accesul exportatorilor la noi piețe.
„Evaluarea calității produselor este o obligație conform legislației pentru fiecare producător/exportator înaite de livrare, chiar dacă au fost sortate și clasificate la linii moderne. Implementarea unui sistem de asigurare a calității ne va perimite să evităm reclamațiile și notele de credit din partea clienților. Informarea consumatorului privind cerințele de calitate (categoria de calitate, soiul, originea, calibrul fructului etc.) prin etichetrea corectă a produsului va contribui la fidelizarea acestuia”, a explicat pentru MOLDPRES Andrei Cumpanici, manager siguranța, calitatea și sustenabilitatea alimentelor PCRR/ USAID.
Programul de îmbunătățire a calității fructelor și strugurilor de masă se va desfășura în perioada 2024-2025.