Măsuri pentru gestionarea pagubelor cauzate de secetă, discutate la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
11:33 | 27.07.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a avut ieri o discuție cu reprezentanții Asociației profesionale „Forța Fermierilor”. Principalele puncte abordate s-au referit la procesul de colectare a datelor privind pagubele suferite de agricultori, accesul la finanțare, relațiile cu băncile comerciale și alți creditori ș.a., transmite MOLDPRES.
„Ministerul discută cu direcțiile agricole raionale pentru a centraliza informațiile despre pagubele înregistrate în urma secetei. În acest sens, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință cu șefii direcțiilor agricole raionale. În urma evaluării, vom stabili volumul pagubelor la nivel de raioane. Continuăm să monitorizăm situația și să avem discuții săptămâna viitoare cu reprezentanții băncilor comerciale, cu Uniunea Administratorilor Autorizaţi din Moldova și cu distribuitorii de inputuri, pentru a gestiona eficient provocările actuale”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA.
În cadrul ședinței, agricultorii prezenți au propus declararea unei stări de urgență în sectorul agricol, ca măsură pentru a negocia condiții mai favorabile cu creditorii. Această propunere va fi analizată, inclusiv în cadrul discuțiilor cu reprezentanții băncilor comerciale și cu alți creditori, pentru a fi evaluat impactul economic.
Cercetătorii agricoli au evaluat mai multe terenuri din sudul ţării şi au constatat că plantaţiile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporţie de 60-80%
Potrivit procedurilor legale, agricultorii care au suportat pierderi provocate de situații excepționale cu caracter natural, trebuie să întocmească un act de constatare a pagubelor. În baza acestui act, agricultorii trebuie să meargă la Camera de Comerț și Industrie și să ia Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor ca ulterior să meargă la bănci, la creditori și să oprească procesul de plată a penalităților și executările.
"Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor contractuale din motive de forță majoră. Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic sau fizic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz. Procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI", a rezumat Vladimir Bolea.
Luna iulie a fost caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare, iar temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.