ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de conformare la mecanismul de implementare a Responsabilității Extinse a Producătorului a fost extins până la 15 noiembrie 2024

12:56 | 30.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului anunţă că termenul de conformare la mecanismul de implementare a Responsabilității Extinse a Producătorului (REP) a fost extins până la 15 noiembrie 2024, transmite MOLDPRES.

„Întru neadmiterea unor blocaje în procedura de import, în partea ce ține de REP, Ministerul Mediului de comun acord cu Serviciul Vamal a convenit asupra extinderii termenului de înregistrare a agenților economici în Lista producătorilor. Această măsură va permite agenților economici să selecteze cele mai convenabile opțiuni ale sistemelor colective sau să-și creeze propriul sistem colectiv”, explică sursa citată.

Potrivit Ministerului Mediului, multe companii, în special cele mici și mijlocii, au nevoie de timp suplimentar pentru a se adapta la noile cerințe tehnice și operaționale impuse de reglementările REP.

Până în prezent, peste 3460 de agenți economici s-au înregistrat în Lista producătorilor. „Totuși, în urma consultărilor publice, s-a constatat necesitatea extinderii termenului pentru ca toți agenții economici vizați importatori de: anvelope, uleiuri, ambalaje, autovehicule scoase din uz, baterii și acumulatori și echipamente electrice și electronice să se conformeze principiilor REP”, estimează autoritatea de mediu.

De asemenea, Ministerul Mediului este în plin proces de revizuire a regulamentelor de implementare a REP și a Legii privind deșeurile. Extinderea termenului va oferi timpul necesar pentru finalizarea acestor revizuiri și oferirea unui cadru legislativ clar și eficient.

Conceptul de responsabilitate extinsă a producătorului (REP) a fost introdus de academicul suedez Thomas Lindhqvist în anul 1990. REP este o politică de mediu în care responsabilitatea producătorului unui produs este extinsă până la stadiul post-consum al ciclului de viață al produsului. Cu toate că politica de mediu a apărut încă  la începutul anilor 1980 în câteva state membre ale Uniunii Europene, în special pentru deșeurile de ambalaje, în Republica Moldova conceptul de responsabilitate extinsă a producătorului a fost introdus în legislația națională odată cu adoptarea Legii nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!