ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială oferă Republicii Moldova un împrumut de 37,3 mil de euro și două granturi în valoare totală de 15,5 mil de euro

12:53 | 31.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 37,3 milioane de euro și, suplimentar, de un grant de cinci milioane de dolari, acordate sub formă de suport bugetar de către Banca Mondială. Acordul care prevede acest lucru a fost ratificat astăzi de Parlament, transmite MOLDPRES.

Resursele financiare vor fi acordate sub formă de suport bugetar și vor fi debursate într-o singură tranșă. Maturitatea împrumutului este de 29 de ani, inclusiv perioada de grație de 9 ani, iar rata dobânzii este variabilă.

Direcția comunicare a Parlamentului a precizat că debursarea împrumutului este condiționată de 11 acțiuni, toate fiind realizate de Republica Moldova.

Tot astăzi, Parlamentul a ratificat un alt Acord în baza căruia țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 10,5 milioane de dolari, acordat de Banca Mondială. Resursele financiare sunt destinate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. 

Banii vor fi debursați într-o singură tranșă, după ce vor fi realizate 11 condiționalități. Printre acestea figurează modificarea Legii privind ajutorul social, modificarea Codului muncii pentru creșterea flexibilității privind angajarea, adoptarea modificărilor la legislația Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, modificarea Legii concurenței etc. Termenul-limită de debursare a celor 10,5 milioane de dolari este data de 30 iunie 2026.

Ambele Acorduri au fost semnate la 11 iulie 2024 în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”. Acesta vizează asigurarea accesului populației la piața muncii, ajustarea cadrului legal privind asistența socială, alinierea legislației la aquis-ul Uniunii Europene în domeniul concurenței și ajutorului de stat, sporirea guvernanței și concurenței în sectorul energetic, consolidarea sistemului financiar-bancar, managementul durabil al pădurilor și angajamentele climatice.

img24005829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!